Gamla kraftstationen i Deje. Foto: SVT

Nytt hyresavtal klart om den gamla kraftstationen i Deje

Uppdaterad
Publicerad

Forshaga kommun har kommit överens om ett nytt hyresavtal med Fortum om Gamla kraftstationen. Det förra avtalet sades upp i januari på grund av säkerhetsskäl.

– Jag är glad att vi har ett nytt hyresavtal som säkrar en av kommunens viktiga mötesplatser. Gamla kraftstationen är en spännande kulturverksamhet i en unik byggnad, säger Claes Havimäki, kultur- och fritidschef i Forshaga kommun, i ett pressmeddelande.

Det nya avtalet är skrivet på 15 år. Enligt Claes Havimäki har det varit en lång process med många frågor på förhandlingsbordet.

– Men nu är vi i mål och det känns bra. Jag har stor respekt för de önskemål som Fortum och föreningen lyft under processen.

Det är Fortum som äger lokalerna i Dejefors gamla kraftstation, men stället används sedan 2013 av Ulleruds teateraktörer som driver konsthall och café där. Och Forshaga kommun agerar mellanpart.

Inte alla är nöjda

Men verksamhetsledaren för kulturarenan, Linn Stönstebö Mossberg, är inte nöjd med det nya avtalet, det var NWT först med att rapportera om.

– Nej, vi är inte nöjda. Vi har gått från en låg varmhyra till en höga kallhyra. Våra förutsättningar ändras drastiskt från den 1 januari.

Kulturföreningen, som förra året vann Värmlands turismpris, tittar på andra finansieringsmöjligheter men har ännu inte hittat något som funkar.

”Vill inte säga att sagan är all”

Enligt Linn Stönstebö Mossberg har de nu skrivit på det nya hyresavtalet för att få verksamhetsstöd för nästa år. Men det stödet kommer gå åt att täcka förlusterna för 2022 och de högre kostnaderna nästa år.

– Så pengarna kommer inte kunna gå till själva verksamheten, säger Linn Stönstebö Mossberg till SVT och fortsätter:

– Vi vill inte säga att sagan är all, men vi vet inte riktigt hur eller om vi kommer kunna bedriva någon publik verksamhet mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.