Foto: SVT

Nytt sparpaket får kritik från Sjögläntans personal

Uppdaterad
Publicerad

Sjögläntans särskilda boende i Storfors kommun ska spara pengar på grund av kommunens underskott. Ett nytt natteam ska starta i början av september och det får kritik från anställda och fackets huvudskyddsombud Marianne Johansson.

– Vi har svårt att se hur man ska kunna leva upp till kraven som finns där det bor dementa, säger hon.

Ambitionen med Sjögläntan var från början att skapa ett av Sveriges bästa äldreboenden. Det ifrågasätter nu både facket och anställda som menar att det redan nu är stressigt, speciellt för nattpersonalen. Från fackets sida och en av undersköterskorna är det inte idén om ett nattteam som är problemet, utan hur det kommer bemannas.

Planen är att det kommer vara två personal från Sjögläntan och två personal från hemtjänstens nattpatrull som kommer bemanna två våningar med fyra avdelningar totalt på natten. Men facket och de anställda som vill vara anonyma menar att det blir för lite personal på 40 boende.

– Om nattpatrullen får ett larm så måste det åka ut två på det larmet. Då är vi bara två kvar på Sjögläntan och det är för lite, säger hen.

Kan inte bemanna alla avdelningar

Sjögläntan är inte benämnd som ett demensboende, utan som ett särskilt boende. Men enligt Marianne Johansson så ska det där det finns dementa vara så att en ska kunna höra om en person ropar på hjälp till exempel.

– På Sjögläntan är det omöjligt eftersom det är byggt som det är, med två våningar. Det är omöjligt att höra vad som händer på den ena våningen när en är på den andra. Vi har svårt att se hur man ska kunna leva upp till kraven som finns där det bor dementa, säger hon.

Redan nu har nattpatrullen varit med på boendet, men har behövt lämna när det larmat. De kommer heller inte dit om det är någon boende som kräkts ifall det är magsjuka det rör sig om.

Vad innebär det för de boende?

– Folk får ju vänta och sen lär de ju få vänta ännu längre. Det är en katastrof för de som bor där, säger en av undersköterskorna.

På nätterna är det ofta boende som är uppe och går eller behöver hjälp med toalettbesök och blöjbyte. Det är mest att göra på kvällen och tidig morgon, vid fyra – fem, och det ser likadant ut för nattpatrullen. Det innebär att om det bara är två personal kvar på fyra avdelningar så har de ingen uppsikt om det är boende som är uppe och går på någon annan avdelning eller våning.

Stress och utbrändhet

Redan nu upplever de anställda mycket stress och utbrändhet. De vittnar om att flera sökt nya jobb. En av dem har själv sökt nytt jobb på grund av en som hon beskriver en kaosartad arbetsmiljö.

– Tre har redan lämnat och det är fler på gång.

Den andra sover sämre under nattpassen.

– Jag sover sämre och är stressad ifall det kommer hända något.

Hon är kritisk till hur kommunen hanterar frågan.

– Kommunen vet inte vad demens innebär, säger hon.

”Vi kommer testa det här”

Marianne Johansson anser att en nattbemanning på sex personal skulle vara tillräcklig för att fylla det behov som finns på Sjögläntan, men kommunens budget tillåter inte detta. Mats Öhman, kommunchef i Storfors beskriver Sjögläntan som en sagolik plats och att han har full respekt för att det är tufft för personalen.

– Några är förändringsbenägna och andra inte, när jag var på hemtjänsten med enhetschefen så var det flera som sökt.

Han säger att natteamet är något som måste provas först innan de vet om det kan fortsätta eller tas bort.

– Vi sitter och vrider och vänder på olika lösningar och det vore tjänstefel om vi inte hittar kostnadsminskningar. Vi kommer testa det här och utvärdera, säger han.

Men det är undersköterskan skeptisk till.

– Det säger de hela tiden, att de ska prova och utvärdera men det händer ingenting, det blir bara sämre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.