Brister vid nytt äldreboende i Storfors

Uppdaterad
Publicerad

Det nya äldreboendet Sjögläntan i Storfors ska bli ett av Sveriges bästa äldreboende enligt kommunchefen. Men delar av personalen är kritisk till flytten. Boendet var nämligen inte färdigbyggt när man flyttade in för några veckor sen. Och stressen och oron hos personalen växer.

– Vi är väldigt otrygga när vi jobbar, dygnet runt men framför allt kväll och natt där vi inte känner att vi räcker till. Jag kan inte garantera säkerheten för de gamla, säger Karin Ståhl, undersköterska på Sjögläntan.

När verksamheten på äldreboendet Sjögläntan började flytta in den 15 oktober var inte boendet helt färdigt. Personalen fick tre dagar att ställa i ordning de äldres lägenheter och allmänutrymmen.

Storfors

– Vi var väldigt förväntansfulla allihop och tyckte det skulle bli trevligt. Vi skruvade möbler, packade och flyttade. Det var kaos men det förstod vi att det skulle bli. Men det fattades saker, det var inte färdigt inne, de höll på att måla, säger Karin Ståhl.

Tre vattenläckor

Under de första veckorna har boendet drabbats av tre vattenläckor, två av de äldre saknar fortfarande fungerande duschar, ingen har telefon eller tv på rummet, hissen har krånglat flera gånger och dörrarna till en del av lägenheter är tröga att öppna.

– Dörrarna är väl den största bristen. Jag stod i morse minst fem minuter innan jag kom in på ett rum och jag har ingen huvudnyckel än, säger Karin Ståhl.

– När jag går till jobbet är jag jätteglad, det är nybyggt och jag älskar mitt jobb. Men jag blir stressad över säkerheten, ska något gå sönder, ska det fungera, kan jag komma in i någons rum, säger undersköterska Dalida Lingo.

Obemannad avdelning nattetid

På Sjögläntan bor 38 äldre, många av dem är dementa. Under nattpassen jobbar tre personer fördelade på fyra avdelningar, vilket är för få enligt Karin Ståhl och Dalida Lingo. En avdelning är därmed alltid obemannad men ibland kan det bli två avdelningar om flera äldre larmar samtidigt och en undersköterska måste hjälpa en annan. Personalsituationen under kvällar och nätter skapar stress och oro.

– När jag går upp och hjälper till blir jag stressad över att min avdelning är helt tom, säger Dalida Lingo.

– Man känner inte att man gjort ett bra jobb, jag är där för de gamla i första hand, inredning och sådant får komma sen, säger Karin Ståhl. Hon fortsätter:

– Jag tror inte vi kommer orka mycket till. Det är jättesynd för alla tror jag har sett verkligen sett fram emot det här.

Läggning klockan 21

De äldre har sen flytten inte själva fått välja när de ska få gå och lägga sig. Alla måste läggas runt klockan 21 för att personalstyrkan ska klara sitt arbete.

– Det finns de som gärna vill vara uppe på kvällen men det går inte. Då kan de få vänta jättelänge för nattpersonalen har så mycket att göra när de kommer, säger Karin Ståhl.

– Det är fruktansvärt, de måste få leva sitt liv och sitta uppe så länge de vill, säger Dalida Lingo.

”Det optimala boendet”

Kommunchefen Mats Öhman har flera gånger varit på besök på Sjögläntan. Han är medveten om att det finns brister vid boendet.

– Det är olyckligt, vi vill ju kunna leverera en superservice här. Man ska känna att det är det optimala boendet här, ett av Sveriges bästa äldreboenden. Dit vill vi nå och jag är helt övertygad om att vi kommer nå dit men det är en viss intrimning att komma dit. Det är en helt ny fastighet och ingen av oss vill ju ha de här bristerna, säger Mats Öhman.

Hur säker känner du dig på de boendes säkerhet?

– Jag litar hundra procent på de cheferna och den personal som är här. Jag känner mig säker.

Men personalen säger att de inte kan garantera de boendes säkerhet?

– Några kanske har uttryckt det så, men den informationen har jag inte fått. Jag tycker det låter lite konstigt. Men det är klart att våra kunder här ska ha en hundraprocentigt säkert och tryggt boende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storfors

Mer i ämnet