Några passagerarflyg har inte landat eller startat på Karlstad Airport sedan tidigt i våras och osäkerheten för den ekonomiska prognosen är stor. Foto: SVT

Oenig kommunstyrelse vill satsa 35 miljoner på flygplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Karlstads kommun bör ge ett stöd på 35 miljoner kronor till Karlstad Airport för driften under år 2020. Det beslutade kommunstyrelsen i kommunen på tisdagseftermiddagen. Men kommunstyrelsen var inte enig.

Vänsterpartiet säger nej till anslaget. Miljöpartiet vill också se en annan finansiering.

– Att skjuta till mer och mer pengar till en flygplats är helt fel. Här har inte varit någon aktivitet sedan i februari, det har varit helt dött. Det visar sig också att näringslivet klarar sig utan den här flygplatsen, säger Vänsterpartiets Parvane Assadbegli.

Kommunstyrelsens ordförande, Per-Samuel Nisser (M) har tidigare sagt till SVT att satsningen på flygplatsen är viktig för länets näringsliv.

– Vi har ju sagt från början, när vi tog över flygplatsen, att vi inte ville det men gjorde det för att säkra upp. Näringslivet var tydliga med att man behöver en flygplats.

Men också Miljöpartiet, som ingår i den politiska ledningen i Karlstad, är tveksam till flygstödet.

– Vi vill hellre se att resenärerna betalar en större del av kostnaderna för flygplatsen. Av den anledningen skickade vi med en protokollsanteckning till beslutet, säger Miljöpartiets kommunalråd Monika Bubholtz.

Extra corona-stöd

Utöver det ordinarie driftstödet på 3,6 miljoner kronor, kommer Trafikverket att betala ut 2,8 miljoner kronor extra för år 2020 till Karlstad Airport med anledning av corona-pandemin.

Resterande delen av förlusten som Karlstads Airport redovisar täcks av moderbolaget Karlstads Stadshus AB. Enligt prognosen handlar det om 27,2 miljoner kronor.

Osäker ekonomisk prognos

Några passagerarflyg har inte landat eller startat på Karlstad Airport sedan senvintern och osäkerheten för den ekonomiska prognosen är stor. Därför beslutade kommunstyrelsen att Karlstad Airport beviljas ett stöd på 35 miljoner kronor för driften under år 2020. Pengarna ska täcka bolagets rörelseförlust.

Beslut i fullmäktige

Det är senare politikerna i kommunfullmäktige som tar det slutliga beslutet om bolagets ekonomiska stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.