Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Skräckscenariot är ju att fler och fler hamnar hos Kronofogden”, säger Marcus Adolfsson, skuldrådgivare i Karlstad. Foto: SVT

Ökat tryck och längre väntetider hos budgetrådgivarna i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Ökade elpriser, högre boräntor och dyrare mat- och bensinpriser. Det är några av orsakerna till att fler människor behöver ekonomisk rådgivning. Det ökade trycket är något som budget- och skuldrådgivare i Karlstad märker av.

– Man kanske har haft det en längre tid och nu har målat in sig i ett hörn som man har svårt att ta sig ur, säger Marcus Adolfsson, skuldrådgivare i Karlstad.

I klippet ovan hör du tankar från några Karlstadsbor om det rådande ekonomiska läget.

Det ökade trycket hos rådgivarna märks av genom att det är fler som ringer på telefontiderna. Också väntetiden för att få ett bokat besök ökar och ligger i Karlstad just nu på fyra månader.

– Skräckscenariot är ju att fler och fler hamnar hos Kronofogden, att man inte kan betala räkningarna och får lämna hus och hem. Det är en jättetuff ekonomiskt situation vi möter som jag inte tror vi har sett tidigare.

Många som söker rådgivning vill ha hjälp med skuldsanering. Så ser det även ut i flera andra av länets kommuner. Och i Karlstad ser man att en ny kundgrupp, av människor som aldrig tidigare behövt hjälp, nu söker sig till skuld- och budgetrådgivarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer