Just nu arbetas det med att montera ner överbyggnaden på Båten. Foto: SVT

Oklart om Båten klarar bogsering

Uppdaterad
Publicerad

Dykare har lokaliserat tre hål i den kapsejsade restaurang Båtens skrov.
Kommunen arbetar fortfarande för att bogsera bort vraket för skrotning, men det är ännu oklart om restaurangbåten klarar en bogsering.

En vecka efter lyftet då restaurang Båten rätades upp och drogs in till kaj är det fortfarande oklart hur resterande delar av vraket ska förflyttas från kajkanten i residensparken för att skrotas.

Dykare har lokaliserat tre stycken cirka 30 gånger 40 centimeter stora hål i skrovet.

– Hon fortsätter att ta in mycket vatten, och vi pumpar hela tiden, säger hamnkapten Björn Johansson.

Målet att bogsera bort vraket

Arbetet med att montera ner överbyggnaden och tömma innandömet på bråte pågår fortfarande. När det är klart ska hela eller delar av ballasten av singel sugas ut.

– Då blir hon mycket lättare, och vi får se om några av hålen går fria, hur de är placerade och hur svårt det är att täta dem, säger Björn Johansson.

– Vi vill ju absolut undvika att hon havererar igen under bogseringen.

Vill undvika skrotning på plats

Målet har hela tiden varit att bogsera resterna av vraket till en annan plats för skrotning. Fungerar inte det måste skrotningen ske på plats, något kommunen vill undvika.

– Hon ligger ju på en offentlig plats, där det rör sig mycket folk och är mycket trafik. Det är inte vackert, och vi vill återställa platsen så fort det är möjligt. Skulle vi börja skära upp skrovet där dröjer det innan parken kan användas igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Restaurang Båten

Mer i ämnet