Ombyggnad av olycksväg fick vänta

Uppdaterad
Publicerad

I augusti startades arbetet, sedan kommunen ställt ut pengar i förskott.

En knapp mil precis väster om Karlstad har det blivit en felande länk i utbyggnaden av E18 mellan Stockholm och Oslo. Trafikverket har dömt ut sträckan som ”undermålig”. Det är bara ett körfält åt varje håll, och inget mitträcke.

En arbetsplan för ombyggnad till fyrfältsväg togs fram redan 2009. Men när rikspolitikerna fördelat pengar till vägbyggen, har E18 väster om Karlstad fallit bort. Till kommunens besvikelse.

Olycksdrabbad vägsträcka på E18

– Det har varit mycket uppvaktningar av infrastrukturministrar och riksdagsledamöter i trafikutskott. Jag vet inte hur många gånger jag åkt till Stockholm och träffat folk, säger Per-Samuel Nisser (M), som är ordförande i Karlstads kommunstyrelse.

Rakt, men kuperat

– Det är väldigt långa raksträckor, så man kan tycka att vägen är säker. Men det är också mycket kuperat, och mängder med tung trafik, beskriver Nisser vägsträckan.

I fredags hände en ny svår olycka. En personbil med en familj från Stockholmstrakten frontalkrockade med ett tungt fordon, en betongblandarebil. Båda föräldrarna och en 11-årig dotter omkom. Hennes tvillingsyster fick livshotande skador, medan en nioårig lillasyster blev allvarligt skadad. Familjens hemkommun har startat omhändertagande och krisarbete.

Polisen kan inte säga något om orsaken till olyckan.

Pengar i förskott

Samtidigt är vägbygget till slut på gång, sedan Karlstads kommun i full politisk enighet beslutat att ställa upp med mer än 400 miljoner kronor i förskott. I augusti inleddes det praktiska arbetet med trädfällning. Själva vägbygget ska vara klart 2017.

– Den här sträckan borde prioriterats och hanterats mycket tidigare, säger Jon Stenbeck, informationschef på Motormännen.

Han anser att den skiftande standarden på E18 är ett problem i sig.

– Ibland är vägen väldigt säker, ibland är den inte. Det blir lätt ryckig körning och inget flyt i trafiken, säger Stenbeck.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olycksdrabbad vägsträcka på E18

Mer i ämnet