Filip Pontelius gick vidare till VM med sin nyskrivna snapsvisa Orätt-visan. Foto: SVT

Orätt-visan tog honom till VM

Med snapsvisan Orätt-visan tog Filip Pontelius sig vidare till VM i november.
– Det är jättekul och förvånande, säger Filip Pontelius till SVT.

När SM i nyskrivna snapsvisor avgjordes i Stockholm i dag deltog tio finalister och för Filip Pontelius som studerar på musikhögskolan Ingesund i Arvika var det första gången.

Men trots att han var nykomling i sammanhanget klarade han att placera sig bland de fem bästa och går därmed vidare till VM i nyskrivna snapsvisor som kommer att hållas i november. Han hamnade på delad fjärde plats.

– Det är jättekul och förvånande, speciellt med tanke på de jag slog ut. Den som jag kallar för min idol eller förebild och som tidigare haft fyra vinster, fyra andraplaceringar och fyra tredjeplaceringar plus två VM-guld kom inte med, säger Filip Pontelius.

Hans snapsvisa var till melodin Petter Jönsson som, enligt Filip Pontelius, många skriver snapsvisor till.

Vad var det som gjorde att din visa placerade sig tror du?

– Jag tror det var att jag hittade ett mönster i de liknelser som finns för att ta en snaps och utvecklade konceptet att det är något orättvist i arbetskraften, säger han.

LÄS MER: Värmlänningar tävlar i SM i snapsvisor

VM i nyskrivna snapsvisor hålls i Stockholm den 18 november. Då möter de svenska bidragen de fem bästa finländska bidragen. Deltagarna tävlar både individuellt och i lag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer