Victoria af Carlstad lämnade Värmland i början på 1980-talet och skulle segla runt jorden ett antal gånger innan hon till sist förliste i orkanen Irma. Foto: Frank Stenström

Orkanen Irma tog kända skonaren – Victoria af Carlstad förstörd

Gunnar Åberg var en av sex som var med och byggde skonaren Victoria af Carlstad som 1981 lämnade Karlstad för andra sidan jorden. Nu är hon förstörd – krossad av orkanen Irma.
– Det är lite tragiskt men det känns fint att hon föll med flaggan i topp, säger Gunnar Åberg till SVT Nyheter Värmland.

Från början av 1980-talet och drygt tio år framåt skulle Victoria af Carlstad komma att fungera som en dykcharterbåt i Centralamerika.

– Vi seglade henne som dykcharter nere i Costa Rica och i Stilla havet under hela 1980-talet, vi gick genom Panamakanalen, säger Gunnar Åberg på onsdagen – bara dagar efter att han fått beskedet om skonarens slut.

Victoria af Carlstad på seglats utanför Salomonöarna. Foto: Frank Stenström

– Det var min son som fick ett sms från en av besättningsmännen som berättade. Vi var nere och seglade i Västindien i vintras och då träffade vi på båten där hon låg för ankar i Antigua, så vi hade lite kontakt med besättningen efter det.

”Hon gjorde sin tjänst ända till nu”

Efter att båten såldes av Åberg och hans vänner i slutet av 1980-talet fortsatte hon sina resor med andra besättningar.

– Vi höll på med chartern där i omkring tio år och det blir vardag även det. Det var dags för oss att göra något annat.

Hur känner du kring det faktum att hon nu är förstörd?

– Det är lite tragiskt men det känns fint att hon föll med flaggan i topp. Hon låg till vid Saint Martin och det var väl bra, istället för att hon stod och förföll någonstans. Hon gjorde sin tjänst ända till nu.

”Det känns fint att hon föll med flaggan i topp”, säger Gunnar Åberg som seglade Victoria af Carlstad under 1980-talet. Foto: Frank Stenström

Även om båten är borta finns minnena kvar.

– Vi gjorde en del utflykter, vi reste till Kokosöarna och till Galapagos och vi hade en del mycket duktiga dykare med oss. Bland annat var Cousteau med och dök. Det är ett tråkigt men fint slut för henne, avslutar Gunnar Åberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer