Foto: SVT

Orolig framtid för ensamkommande ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

En del av de elever som omfattas av den så kallade gymnasielagen har nu gått ut gymnasiet. För att få stanna i Sverige måste de inom ett halvår skaffa en fast anställning.

Den tillfälliga gymnasielagen tillkom för att ensamkommande ungdomar skulle få möjlighet att slutföra sina gymnasiestudier via ett tillfälligt uppehållstillstånd. För att få stanna kvar i landet efter utbildningen kräver Migrationsverket att man inom ett halvår har en fast anställning eller ett jobb som varar i två år framöver.

– Jag tycker att det är besvärligt, framför allt för mig som har pluggat teknikprogrammet. Jag har jobbat inom restaurangbranschen och jag tror jag kommer fortsätta jobba där, men jag vet inte om mitt kontrakt kommer godkännas av Migrationsverket, säger Aquil Shahnoory.

Vill ge tillbaka

Enligt gruppen Värmland i Världen som hjälper ensamkommande ungdomar finns det ett trettiotal ungdomar i Karlstad som omfattas av gymnasielagen i Värmland. Endast en liten del av ungdomarna som de har kontakt med har lyckats hitta en fast anställning.

– Man känner sig värdelös, att man inte kan bidra till samhället. Jag har fått mycket hjälp här i Sverige av Regeringen och alla andra som är omkring mig. Nu är det dags för mig att ge tillbaka och för att göra det behöver jag lite tid, säger Elias Bakhshi.    

Avböjer intervju

SVT Nyheter Värmland har sökt  justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) som inte vill ställa upp på en intervju och hänvisar till tidigare svar där man uppger att det inte pågår något arbete för att ändra på regelverket. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet