Orsakade dödskrock – döms till skyddstillsyn

Uppdaterad
Publicerad

En 22-årig man från Västra Götaland dömdes i dag av Värmlands tingsrätt för vållande till annans död efter en krock med dödlig utgång på riksväg 26, utanför Bäckhammar. Hans prover visade på narkotika i blodet, ändå frias han från misstanke om grovt rattfylleri.

Den var i december 2017 som mannen kom över i fel körbana och krockade med en mötande bil. Ett vittne uppger att hen såg hur bilen vinglade mellan körfälten flera gånger innan kollisionen, som orsakade den andre förarens död.

Vid provtagning efter krocken hittades narkotiskt preparat i den 22-årige mannens blod och därför åtalades han för grovt rattfylleri. Själv hävdar han att det beror på att han tagit av medicin som han råkade ha i fickan vid olyckan.

Inte grovt rattfylleri

Han transporterade medicinen åt en vän, som hade glömt den i fel stad. Efter krocken hade han mycket ont, och tog av medicinen.

Den förklaringen är ”visserligen märklig”, enligt tingsrätten, men inte motbevisad. Därför frias mannen från misstanke om grovt rattfylleri, men döms för ringa narkotikabrott.

Straffet bestämdes till skyddstillsyn och fortsatt behandling för narkotikamissbruk. Han döms även för att ha kört lastbil, utan att ha rätt till det, samtidigt som han var påverkad av narkotika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.