Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regionfullmäktiges ordförande Jane Larsson (C) om att det ännu inte finns någon teknisk lösning för ett digitalt fullmäktigesammanträde. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Osäkert läge för regionens högsta beslutade organ

Uppdaterad
Publicerad
På grund av coronaviruset har Region Värmland beslutat att skjuta på det fullmäktigesammanträde som skulle hållas i april. Istället ska det genomföras i juni och förhoppningen är att man då kan samlas i samma lokal igen för i dagsläget ser regionfullmäktigeordförande Jane Larsson (C) ingen möjlighet för alla 81 ledamöter att vara med vid ett och samma videomöte.

I coronavirusets spår har kommuner och regionen tvingats gå över till digitala möten. Men regionen är inte mogen för ett digitalt fullmäktigemöte än – Jane Larsson (C), som är ordförande i regionfullmäktige, ser ingen lösning där alla ledamöter kan vara med samtidigt. Aprilmötet är nu flyttat till den 3 juni.

– Vi hoppas kunna genomföra mötet fysiskt på plats någonstans i Värmland. Det har fattas beslut om att man skulle kunna genomföra mötet via videolänkar men där är inte systemet så uppbyggt i dag så vi med trygghet för demokratin kan vara så många som 81 personer samtidigt i bild, vilket krävs, säger Jane Larsson (C), regionfullmäktiges ordförande.

Hur säkra är ni på att ni kan hålla ett möte i juni?

– Som det ser ut i dag finns ingen säkerhet någonstans, det kan vara mycket bättre men också mycket sämre, och vi följer förstås information vi får genom radio och tv och vår egen region inom sjukvårdssidan för att se var vi hamnar någonstans.

Kan bli aktuellt med kvittningssystem

Fullmäktige är Region Värmlands högsta beslutande organ och där sitter alltså 81 folkvalda ledamöter som representerar nio olika partier i länet. Nu flyttas aprilmötet fram en och en halv månad men det mötet måste hållas säger ordföranden:

– Vi måste genomföra det på nåt sätt, man kan i så fall använda samma kvittningssystem som man har i riksdagen för det finns vissa saker som vi enligt lag måste fatta beslut om, som årsredovisningar bland annat, men vi får ta den dagen när den kommer och följa det noga, noga så vi gör rätt och inte gör missbruk på demokratin och det vi har ansvar för, säger Jane Larsson.

Regionens IT-avdelning testar nu för fullt olika lösningar för videomöten för att se om det går att genomföra ett regionfullmäktige den 3 juni enligt de krav som finns i kommunallagen.

Hör mer i klippet ovan.

Det här gäller för digitala möten Från SKR

Visa
  • Det är möjligt för ledamöter att delta i sammanträden med fullmäktige, nämnder och styrelser på distans, under förutsättning att fullmäktige fattat beslut om detta.
  • Om fullmäktige väl har fattat beslut om möjligheten att delta på distans, är det som regel ordföranden som har att avgöra om närvaro får ske på distans vid visst sammanträde.
  • Deltagande på distans ska ske genom ljud- och bildöverföring i realtid samt på ett sådant sätt att samtliga deltagare kan se och höra varandra och delta på lika villkor.
  • Det är inte rättsligt prövat om alla deltagare i ett nämnd- eller styrelsesammanträde kan delta på distans.

Läs mer på Sveriges Kommuner och Regioners sajt.

Källa: SKR

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet