Hör statsvetaren Freddy Kjellström om hur han tror politiken kan förändras efter coronapandemin. Foto: SVT

Riskgrupper skyddas när möten blir digitala

Uppdaterad
Publicerad

Politiken drivs av möten och många som är engagerade politiskt är äldre. Coronapandemins framfart har gjort att lokalpolitiker nu ser över möjligheten att anordna digitala möten.

– I en tid där vi befinner oss i en närmast krisliknande situation tror jag att den digitala tekniken kan skapa goda förutsättningar för närvaro och att vi samtidigt kan upprätthålla den demokratiska beslutsprocessen, säger Freddy Kjellström, statsvetare vid Karlstads universitet.

Enligt Freddy Kjellstöm kan coronakrisen göra att politiken i framtiden förändras om det visar sig att det är möjligt att anordna digitala politiska möten på ett rättsäkert sätt.

Coronaviruset i Värmland

– Jag tror att det kan bredda rekryteringsunderlaget för politiska uppdrag i framtiden. Det gör att man oberoende av plats kan delta och många kommuner är geografiskt stora vilket kan göra uppdraget mer attraktivt för olika grupper, säger Freddy Kjellström.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet