Lager av issmältningsmedel som Kil köpte in – nästan sex och ett halvt ton för över en miljon kronor. Foto: SVT

Över tre miljoner till oseriösa bolag

Publicerad

Det är inte bara Kils kommun som köpt bland annat issmältningsmedel till ett extremt överpris från oseriösa bolag. En sammanräkning av siffror från SVT:s Uppdrag granskning visar att 13 värmländska kommuner totalt har betalat fakturor på över tre miljoner kronor till bolag som hamnade på varningslistan för oseriösa företag.

Uppdrag granskning har gått igenom tusentals fakturor som bland annat svenska kommuner betalat mellan 2012 och 2016. Flera bolag med samma ägare har med olika medel fått kommunerna att betala fakturor på stora belopp. Det rör sig till största delen om issmältningsmedel till ett extremt högt kilopris men också rengöringsmedel, våtservetter och lysrör.

Störst summor i Kil och Torsby

I Värmland är det Kils kommun som betalat mest 1,4 miljoner kronor av skattepengarna. Torsby kommun har lagt ut nästan 603 000 kronor och Hammarö kommun över 330 000 kronor. Grums, Årjäng och Hagfors har alla betalat fakturor på mellan 120 000 och 141 000 kronor till de misstänkta bluffande företagen som Uppdrag Granskning tittat närmare på.

Se mer om härvan med de oseriösa bolagen i Uppdrag granskning ikväll, SVT1 klockan 20:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.