Arkivbild. Foto: SVT

Åklagare vill ha fängelse för tvångsäktenskap

Publicerad

Flickan hävdade att hon giftes bort mot sin vilja. Men tingsrätten ansåg inte äktenskapet fullbordat och friade därför flickans man medan föräldrarna dömdes till villkorlig dom för försök till äktenskapstvång. Nu vill åklagaren att samtliga tre döms till fängelse.

– Jag vill att hovrätten prövar hela målet grundligt och jag vill att samtliga tre åtalade döms, inte för försöksbrott utan för fullbordat brott. Det gäller också att den som omnämns som make i äktenskapskontraktet döms, säger åklagaren Pia Hammar.

Hon har hela tiden hävdat att avtalet som ingicks mellan flickan och mannen är att likställa med en äktenskapsliknande förbindelse.

– Jag tycker inte det ska stanna vid en vilkorlig dom utan det ska vara fängelsestraff för detta.

Åklagaren anser därmed att tingsrätten har resonerat fel och överklagar därför domen. I överklagandet till hovrätten skriver Pia Hammar att hon anser äktenskapskontraktet vara fullbordat vid bevittnande och undertecknande.

– Det är ett viktigt mål vare sig det stannar i hovrätten eller går vidare. Jag har ju noterat i pressen att det är många som är intresserade av det här målet. Det har en väldigt praktisk betydelse i vilka signaler det sänder ut, säger Pia Hammar.

Både mannen och flickans föräldrar har nekat till brott. Föräldrarna som dömdes till villkorlig dom har också överklagat domen. De båda vill bli frikända.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försök till äktenskapstvång i Värmland

Mer i ämnet