”Det är ju 110 kollegor som skulle kunnat hjälpt till”, säger Martin Larsson om den totala övertiden inom sjukvården och Wolmer Edqvist medger att Region Värmland har en utmaning i bemanningsfrågan. Foto: SVT/TT

Övertiden i vården ökade med 16 procent under 2020

Publicerad

186 368 timmar. Så mycket jobbade hälso- och sjukvårdspersonalen över under 2020.

– Personalen är ganska sliten, säger Martin Larsson som är sjuksköterska och huvudskyddsombud för Vårdförbundet.

Överlägset flest extra timmar gjorde sjuk- och undersköterskorna, men procentuellt sett är det handläggarna som ökat mest – från 261 till 1 450 timmar. Omställningen under pandemin har, bland annat, inneburit att anställda fått hoppa in på andra avdelningar, med nya kollegor och arbetsuppgifter. Samtidigt har verksamheterna spridits ut och, likt resten av samhället, måste personalen stanna hemma vid minsta symtom.

– Det har varit turbulent, säger Martin Larsson.

Coronaviruset i Värmland

Färre sa upp sig

Men, även om personalen slitit hårt så syns det ännu inte i antalet uppsägningar, som faktiskt minskat jämfört med 2019. Och enligt Wolmer Edqvist, tf HR-chef på Region Värmland, så har personalstyrkan blivit större under året som gått. De jobbar ständigt på att vara en attraktiv arbetsgivare, menar han.

Men, övertiden var hög redan innan pandemin. De senaste fem åren har den legat på över 160 000 timmar, varje år.

– Jag tror att vi har en utmaning i vår bemanning inom vissa områden, säger Wolmer Edqvist.

Martin Larsson beskriver sjukvårdspersonalens situation och Wolmer Edqvist ger sin syn på övertiden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet