Här svarar HR-chefen på om han kan lova vårdpersonalen fyra semesterveckor i följd och den fackligt engagerade sjuksköterskan på vad som händer om de inte får det. Foto: SVT

Vårdpersonalens semester planeras bli fyra veckor i följd

Publicerad

Under förra året ökade övertiden inom hälso- och sjukvården i Värmland med 16 procent och delar av personalen blev nekade fyra semesterveckor i följd. Än så länge finns dock inga planer på att dra in semestern, i år igen.

– Sen får vi se hur pandemin eskalerar, säger Wolmer Edqvist, tf HR-chef på Region Värmland.

Det var med kort varsel, den 19 maj förra året, som hälso- och sjukvårdsledningen meddelade att personalens semesterperiod förlängdes till och med september månad. Och de som jobbade ”direkt eller indirekt” i covid-vården skulle få sina fyra veckor uppdelade, med en vecka i september eller senare.

Tvist pågår

Rätten till fyra sammanhängande semesterveckor är lagstadgad, men regionen ansåg att pandemin gav dem särskilda skäl att bryta mot den rätten. Vårdförbundet håller dock inte med om att det fanns särskilda skäl och tvisten om vem av dem som har rätt pågår fortfarande.

Coronaviruset i Värmland

SVT har pratat med flera sjukvårdsanställda som tryckt på vikten av fyra veckors sammanhängande semester i sommar. Martin Larsson, sjuksköterska och huvudskyddsombud för Vårdförbundet, är en av dem – hör hans tankar om semestern i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet