Selma-studien har undersökt sambandet mellan gravidas användning av paracetamol och barnens senare språkutveckling. I studien undersöktes 905 barns språkutveckling vid tvåårsåldern. På pojkarna märktes det ingen skillnad ifall mamman ätit paracetamol under graviditeten, medan det bland flickorna var en språkförsening.
– Språkförsening som barn kanske inte betyder att barnet påverkas resten av livet men det är en riskfaktor, säger Carl-Gustaf Bornehag, professor och projektledare för SELMA-studien och tillägger:
– Och det är en signal om kognitiv påverkan som kan märkas senare i livet.
Att flickor men inte pojkar påverkas tros bero på skillnader i hormonella mekanismer.
– Men vi behöver naturligtvis mer studier, säger Carl-Gustaf Bornehag.
Behöver inte vara orolig
Sambandet var störst bland de som åt en tablett i veckan eller mer.
– Vi har indikationer på att det påverkade redan vid några få tabletter men de resultaten är inte tydliga, säger Carl-Gustaf Bornehag.
– Men man behöver inte vara orolig om man behöver äta det, man bör bara se över om man verkligen måste så att man inte tar det slentrianmässigt, säger Carl-Gustaf Bornehag.
Få förväxlingsfaktorer
Det krävs ytterligare studier för att kunna fastställa att sambandet beror på medicinen och inte andra faktorer, men forskarna känner sig säkra på studien.
– Förväxlingsfaktorer är alltid ett stort problem med medicinforskning. Men här så handlar det om ett preparat som används för så många olika tillstånd, men ändå så är påverkan densamma, säger Carl-Gustaf Bornehag och tillägger:
– Även faktumet att det bara är flickor som påverkas tyder på att det är läkemedlet.
Hos alla kvinnor
Totalt var det 2000 gravida mammor som tillfrågades ifall de använde paracetamol eller inte. Omkring 60 procent gjorde det, men alla hade spår av det i sitt urin.
– Men det är högre nivåer hos de som anger att de äter det, säger Carl-Gustaf Bornehag och tillägger:
– De senaste två decennierna har paracetamol tagit över marknaden.