Foto: TT

Åtalad polis kan få jobba kvar – även om han fälls

Uppdaterad
Publicerad

En värmländsk polis åtalades i april i år misstänkt för att ha läckt uppgifter i samband med utredningen om HA-mordet. Polismyndighetens personalansvarsnämnd har nu yttrat sig i frågan.

Polisen som står åtalad misstänks ha ringt en person i samband med utredningen av det uppmärksammade mordet utanför Hells Angels lokal i Karlstad enligt tidningen VF.

Den misstänkta polisen ska ha berättat för personen att dennes telefon avlyssnades och inspelningen av samtalet används som del i bevisningen mot honom.

Kommer inte sparkas

Värmlands tingsrätt har begärt yttrande av polismyndighetens personalansvarsnämnd. Nämnden skriver i sitt yttrande att det mesta talar för att den åtalade polisen kommer få behålla jobbet, även om han anses vara skyldig till uppsåtligt brott.

Oenig nämnd

En av ledamöterna i polismyndighetens personalansvarsnämnd, ledamoten Susanne Eberstein (S), har en annan uppfattning.

”Enligt min uppfattning har NN visat prov på ett fullständigt omdömeslöst agerande. Han har genom detta i vart fall riskerat att på ett allvarligt sätt skada polisens verksamhet.

Min bedömning är därför att NN bör skiljas från sin anställning om han döms för uppsåtligt brott mot tystnadsplikt. För det fall tingsrätten skulle komma fram till att NN har begått brottet av oaktsamhet bör han dock få behålla sin anställning.” skriver hon i sitt yttrande.

Rättegången vid Värmlands tingsrätt kommer hållas till hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.