Foto: SVT

Polis läckte information – ställs inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

En värmländsk polis står åtalad för brott mot tystnadsplikten efter att han ska ha läckt uppgifter om att en person var under avlyssning. Under tisdagen inleds rättegången i Värmlands tingsrätt mot polismannen.

Den åtalade polisen ska ha avslöjat för en utomstående att denne var avlyssnad av polisen. Eftersom personen i frågas telefon var avlyssnad, och polismannen läckte uppgifterna om detta över telefon, fångades även polismannens informationsläcka upp i avlyssningen.

Inspelningen av samtalet används nu som bevis mot den åtalade polisen.

Själv medger han att han agerat oaktsamt, men menar att brottet bör betraktas som ringa.

Får behålla jobbet

På begäran av tingsrätten togs ärendet upp i Polismyndighetens personalansvarsnämnd, som skrev ett yttrande där de kom fram till att det mesta talar för att polisen får behålla jobbet – även om tingsrätten bedömer att brottet mot tystnadsplikten har begåtts med uppsåt.

Nämnden var dock inte enig i sitt yttrande.

Informatör med HA-koppling

GT var först med att rapportera om att den avlyssnade mannen ska ha kopplingar till Hells Angels och att han varit informatör åt den nu åtalade polisen. De två ska tillsammans ha legat bakom information som ledde fram till ett gripande och senare fällande dom i ett ärande gällande 34 kilo amfetamin som hittades nedgrävt i närheten av Hallstahammar under sommaren 2017.

Polisens händelserapport från amfetaminfyndet beskriver hur ”en kvinna med en hund” har larmat om suspekta händelser på platsen där amfetaminet låg nedgrävt, och att det var därför som spanare sattes in. Uppgiften om kvinnan med hunden spreds i media, men senare, i rättegången, kom det fram att kvinnan och hunden troligtvis var påhittade.

Svea hovrätt fastslår att det, av allt att döma, är uppgifter från en tungt kriminell man och en polisman som lett till att spaning på platsen inleddes – samma polisman som nu står åtalad för brott mot tystnadsplikten.

Enligt GT ska informatören – den tungt kriminella mannen med HA-kopplingar – också ha lämnat uppgifter som varit intressanta för utredningen om HA-mordet i Karlstad hösten 2017.

Sekretess

Förhandlingarna i Värmlands tingsrätt hålls bakom lyckta dörrar och förundersökningen samt stora delar av åtalet är sekretessbelagda.

Polismannen företräds i rättegången av advokaten Johan Eriksson, som bland annat företrätt terrordömda Rakhmat Akilov tidigare.

Rättegången beräknas pågå i två dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer