”Jag har aldrig varit med om något liknande”

Uppdaterad
Publicerad

Flera ton fläskfilé har färgats och sedan sålts till svenska grossister som oxilé. Grossistföretaget Svensk Cater i Karlstad har polisanmält händelsen.

– Jag har jobbat i över fyrtio år med mat och jag har aldrig varit med om något liknande, säger Tomas Narving på Svensk Cater till SVT.

Tomas Narving, vice grossistchef på Svensk Cater säger till Värmlandsnytt att det rör sig om ett utstuderat bedrägeri. Han tror att det rör sig om stora köttvolymer som sålts till hela landet. Även Karlstad kommun har polisanmält företaget som levererat det falska köttet för brott mot livsmedelslagen.

Köttfusk

Tomas Narving pekar framför allt på hälsoaspekten.

– Vi vet inte vilket färgämne som sprutats in i köttet, säger han till Värmlandsnytt. Det kan vara vanlig rödbetssaft eller något betydligt farligare.

Händelsen har enligt Svenska Dagbladet fått Livsmedelsverket  att gå ut med en varning via EU:s livsmedels- och fodervarningssystem RASFF. Tomas Narving på Svensk Cater säger att företaget inte sålt något av den falska oxfilén vidare.

Köttet är beslagtaget och finns i förvar hos Svensk Cater.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Köttfusk

Mer i ämnet