Polisförbundet kräver åtgärder på brister i arbetsmiljö

Uppdaterad
Publicerad

Polisförbundet och fackförbundet ST:s nationella skyddsombud har lämnat in en anmälan om att åtgärda brister i polisernas arbetsmiljö under coronapandemin.

Det handlar om en så kallad 6:6A, som skyddsombuden kan lämna in till arbetsgivaren när det finns åtgärder som kräver en lösning, och svar från arbetsgivaren.

Kraven som ställs i anmälan handlar om att fler poliser ska kunna jobba hemifrån och brister på alternativ skyddsutrustning.

– Polismyndigheten följer inte Folkhälsomyndighetens riktlinjer kring att jobba hemifrån. Vi har flera medarbetare som är kvar på arbetsplatsen trots att de skulle kunna jobba hemifrån, säger Patrik Danielsson, nationellt skyddsombud vid polisförbundet.

Använder skyddsmasker 

Polisen använder sig av skyddsmask 90, vilket är en heltäckande och säker skyddsmask. Men den är inte alltid så praktiskt. Därför vill man nu ha möjlighet att använda sig av lättare skyddsmasker.

– Vi vill ha ett kompletterande andningsskydd som man lätt kan ta på sig och bära med sig i olika situationer, säger Patrik Danielsson.

På Polismyndigheten vill man idag inte ge någon intervju, men svarar skriftligt:

”Polismyndigheten har tagit emot den begäran om åtgärder kring arbetsmiljö (6:6a) som skyddsombuden inkommit med och kommer se över om det finns aspekter kring arbetsmiljöarbetet som kan utvecklas. Det görs i fortsatt samverkan med skyddsombuden. Vad gäller lättare skyddsmasker så ser Polismyndigheten att sjukvården och andra områden måste prioriteras gällande det, det är en solidarisk samhällsfråga.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet