Under torsdagen lade polisen ut information på sociala medier och varnade för de falska meddelandena. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Polisen varnar för falska SMS med dödsbud

Uppdaterad
Publicerad

Ett flertal personer i Värmland har utsatts för ett ovanligt makabert lurendrejeri via SMS. När mottagarna har öppnat meddelandet i sin mobil har det stått att någon av deras anhöriga är döda och ska skickas på obduktion. Avsändare, ska enligt SMS:et, vara polisen.
– Vi skulle aldrig gå ut med den typen av information via ett SMS, säger kommunpolis Maria Westby.

I SMS:et har det stått att en nära anhörig har avlidit och dennes personnummer är angett. Det ska också ha stått att polisen har försökt kontakta mottagaren av SMS:et men inte lyckats nå denne. Kroppen uppges i meddelandet vara på väg att skickas för obduktion. 

– Det är ju fruktansvärt att utsättas för ett så hemskt SMS, även om man kanske inte tror på det så är det ju obehagligt att nås av ett dödsbud på det sättet, säger Maria Westby som är kommunpolis i Arvika.

Uppmanar att anmäla

Hur många som har nåtts av det falska SMS:et är oklart men polisen uppmanar alla som fått ett SMS med dödsbud undertecknat polisen att höra av sig och anmäla – till den riktiga polisen. Under torsdagen lade polisen ut information på sociala medier och varnade för de falska meddelandena.

– Vi går ut med information tidigt dels för att kunna utreda vem som kan ligga bakom detta men också för att informera om att sådan här information aldrig skickas via SMS från polisen, Maria Westby.

Ingen misstänkt

Brottet som de som skickat SMS:en kan ha gjort sig skyldiga till är enligt polisen ofredande. I nuläget har polisen ingen misstänkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer