Linda är en av personerna som har fått ett falskt dödsbud den senaste tiden. Foto: Privat/TT/Facebook

Mamma fick falskt besked från ”polisen” – stod att dottern dött

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna från Partille fick under onsdagen ett sms från avsändaren ”Polisen”. I meddelandet stod det att hennes dotter hade dött i en trafikolycka och var på väg till obduktion.
– Jag bara skakade. Jag ser värsta scenariot, att mitt barn har gått bort.

Hon bor Partille och jobbar som personlig assistent, i artikeln vill hon vara anonym så vi kallar henne Linda. Hon bor med sin sambo och har en vuxen dotter som bor i Falköping. Vid 15-tiden under onsdagen var Linda på jobbet och dammsög en lägenhet när hon fick ett sms som skulle skaka om henne i grunden.

– Det stod att det var från polisen och jag hann först bara läsa de första raderna där det stod ”Vid underrättelse av dödsbesked av nära anhörig genom hembesök var du ej hemma(...)”, säger Linda till SVT Nyheter Väst.

Linda ringde då till sin sambo, och blev lättad när han svarade. Han levde. Hon fortsatte sedan att läsa resten av meddelandet och berättar hur skräcken grep tag i henne när hon läste sin dotters namn följt av:

”(...)har avlidit i en trafikolycka. Kroppen har vidaretransporterats till Skaraborgs sjukhus (en adress anges) för obduktion. Vidare info ges av receptionen i undertecknat sjukhus /Polisen”

– Jag tänkte ”Men Gud, det är ju min dotter”.

Får inte tag på henne

Linda berättar att hon försökte ringa upp sin dotter, som inte svarade.

– Svetten bara rann. Jag fick panik. Jag bara skakade. Jag ser värsta scenariot, att mitt barn har gått bort, säger Linda.

Hon försöker ringa upp dotterns pojkvän. Han svarar inte heller. Efter en stund ringer hon upp dottern igen.

Hon svarar.

– Jag bara gråter och skriker ”Du lever, du lever!”, och hon fattar ingenting, säger Linda.

Polisen: Så gör vi aldrig

Thomas Fuxborg vid polisen i Göteborg berättar att man aldrig lämnar dödsbesked via mejl, telefon eller sms – det sker alltid över ett personligt möte. Att skicka ett falskt dödsbesked ser han som oförståeligt.

– Det är ett för jävla otrevligt sms. Man ställer till ett rent helvete för den drabbade personen, innan personen fått klarhet om att det är falskt. Och det kan ju ta en stund, säger Thomas Fuxborg.

Linda fyller i:

– Det är det värsta man kan bli utsatt för som förälder. Jag tänkte inte klart. Sedan blev jag så klart jätteglad att det inte var sant.

Linda känner sig förbryllad över vad motivet bakom meddelandet kan vara. Man frågade inte efter personnummer eller kontouppgifter.

– Det är ju ingen som vill komma åt pengar. Det är ju bara rent elakt det här. Jag tänkte: ”Vem kan hata mig så här mycket”, säger hon.

Kopplat till falskt alarm om gisslansituation

En kort stund efter Linda har pratat med sin dotter får dottern besök av polisen i sitt hem, som menar att någon larmat dem om att hon satt gisslan i sitt eget hem.

Mer om den händelsen finns här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Väst
Mer Nyheter