Maria Moberg, apotekschef i Kristinehamn, ger sina bästa tips som gör det lite lättare att leva med allergin Foto: SVT

Pollensäsongen är här

Publicerad

Värmen och känslan av en annalkande sommar är här men för många är det med lite skräckblandad förtjusningen som man ser löven spricka ut på träden.

Var fjärde värmlänning är pollenallergiker och olika sorters pollen kommer vid olika tidpunkter under våren och sommaren. Just nu är det björken som är värst. På apoteken har man förberett sig för att ta hand om kliande och snuviga kunder.

– Vi ser till att ha varor hemma: ögondroppar, näsdroppar och tabletter. Framförallt har vi fräschat upp vår egen kompetens så vi kan hjälpa alla kunder på ett bra sätt, säger Maria Moberg, apotekschef i Kristinehamn.

Pollen
Just nu är det björken som är värst Foto: Janerik Henriksson/TT

Finns så det räcker till alla

Att det skulle bli någon brist på allergimediciner, det tror hon inte.

– Det finns så många märken och så många sorter så det ska nog finnas så det räcker till alla.

Symptom man ska vara vaksam på

Det finns en del lindring att få men det finns vissa symptom som man ska se upp med.

– Om du börjar få svårt att andas och hostar mycket på nätterna så bör man uppsöka en vårdcentral så man får det kontrollerat så det inte är astma. Det måste man få receptbelagda läkemedel till, annars kan man egenvårda mycket själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pollen

Mer i ämnet