Foto: SVT

Pollensäsongen är här

Publicerad

Många har nog längtat efter solen och värmen som kommer med våren. Men för allergiker kan det bli besvärligt.

– Vi har märkt att många reagerar rejält i år mot andra år så här tidigt, säger Lottie Clifstock som är apotekstekniker på ett apotek i centrala Karlstad.

Runt var femte person i Sverige är allergisk mot någon typ av pollen, enligt 1177 Vårdguiden. De allra flesta reagerar på björk- och gräspollen. Pollensäsongen sträcker sig mellan februari och september/oktober och har blivit över en månad längre under de senaste 40 åren, enligt en studie vid Karolinska institutet. 

Regnet minskar pollenhalterna

Just idag visar pollenprognosen för Värmlands mätstation i Forshaga måttliga halter av al och låga halter av hassel. Tidigare i veckan var dock halterna av al mycket höga i länet.

Exakt hur mycket pollen som finns i luften beror på vädret. Vid soligt, blåsigt och varmt väder frisätts mycket pollen medan regniga dagar är till allergikernas fördel. Högst halter är oftast mitt på dagen och lägst tidigt på morgonen. Regnet minskar pollenhalterna i luften. Även hur vindens bana rör sig har betydelse.

Pollen och corona

Även pandemin och pollen har en koppling. Hur mycket pollen som är i luften påverkar nämligen hur många som drabbas av covid-19. Detta visar en ny internationell studie som bland annat forskare från Göteborgs universitet deltagit i. Hög pollenhalt försämrar utsöndringen av interferoner på slemhinnorna – vilket innebär att immunförsvarets första försvarslinje försvagas. Mer om det kan du läsa här.

Tips för att lindra pollenallergi

  • Vädra sovrummet på natten eller tidigt på morgonen då pollenhalterna är låga.
  • Häng inte ut kläder eller sängkläder på vädring eller tork utomhus.
  • Vill du vara fysisk aktiv utomhus, välj gärna på morgonen när daggen fortfarande binder pollen.
  • Undvik att vara på en nyklippt gräsmatta eller klipp gräset när det är daggvått.
  • Skölj bort pollen ur håret innan du går och lägger dig.
  • Ta inte in växter med pollen inomhus.
  • Undvik kontakt med husdjur som varit ute och fått pollen i pälsen.
  • Ha fönstren stängda under dagen.
  • Byt kläder när du har varit utomhus.
  • Följ pollenprognoserna för att vara förberedd på höga pollenhalter i luften.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.