Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ove Pettersson riktar skarp kritik mot Karlstad kommuns hantering av skogen på Kronoparken. Foto: Johan Forssblad/SVT

Populära strövområdet i Karlstad förfaller efter barkborre-attack

Uppdaterad
Publicerad

På Kronoparken finns en skog med en motionsslinga och strövområde för nästan tio tusen människor. Men ska den här skogen vara en park eller ska det vara en trollskog? Och ska man bedriva skogsbruk här?

Kronoparksbon Ove Pettersson går ofta längs motionsspåret.

– Jag har ju sett hur det sett ut från början, lummigt och fint hela vägen. Det kan man inte säga att det är nu. Nu är mer än hälften angripet av granbarkborrar.

Nu är skogen full av spår av de senaste årens barkborreangrepp. Döda granar, mycket ris och flera vindfällen.

– Det ser bedrövligt ut, säger Ove Pettersson. Det skulle inte behöva se ut så här om kommunen sköter sitt åtagande och sköter sin skog ordentligt.

Lovar åtgärder

– Vi har helt enkelt inte hunnit med de angrepp av granbarkborre som finns på stora delar av Karlstads kommuns skogsinnehav, säger Emma Borgstrand, som är produktionsplanerare på Karlstads kommun.

– Vi har gjort en inventering på det här området och ser att vi har gamla och nya skador av granbarkborre. Men innan året är slut kommer vi att ha på varit Kronoparken och gjort åtgärder.

Fler områden drabbade

Kronoparken är inte ensamt. I Tyrskogen och på Stockfallet finns också stora barkborreskador. Stora delar av Karlstads kommuns skogsinnehav på cirka 7 150 hektar är angripna av granbarkborrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer