Foto: SVT

Socialdemokraterna petar präster från valsedlarna

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna kommer inte att ha några präster på valsedlarna vid kyrkovalet i höst. Som enda distrikt i landet har man tagit beslut om att prästerna inte får stå som valbara kandidater på valsedlarna.

– Man behöver hålla isär rollerna för att inte hamna i någon jäv-situation, menar partiets Värmlandsordförande.

– Vi tycker inte att det lämpligt att präster, som har en sådan stark ställning, också är politiskt aktiva och därmed kan bli sina egna arbetsgivare, säger Ulric Andersson (S), ordförande för Socialdemokraterna i Värmland, och tar ett exempel:

– I andra sammanhang har vi avstått från att ha höga chefer i nämnderna. Man kan inte vara en högt uppsatt tjänsteman och en högt uppsatt politiker samtidigt. En rektor kan till exempel inte sitta i kommunens skolnämnd.

TV: Så fungerar kyrkovalet

Från partiets sida diskuterades frågan redan vid förra kyrkovalet, men först nu har man beslutat att anta den nya regeln som enda politiska distrikt i landet.

– Det är en principfråga för oss, vi har haft en diskussion om det här som har landat i att det är bra att hålla isär rollerna, säger Ulric Andersson (S).

”Missförstått kyrkans organisation”

En av dem som nu petas från valsedeln är Mats Johansson Flygg (S), präst i Grums pastorat och ledamot i Karlstads stiftsfullmäktige. Han menar att Ulric Andersson (S) har missförstått kyrkans organisation.

– Det är helt klart att han inte har någon vetskap om hur kyrkan fungerar, säger han.

Mats Johansson Flygg förklarar att kyrkoordningen, Svenska kyrkans regelverk, redan säger att man som präst inte kan kandidera till kyrkofullmäktige, som är församlingens högst beslutande organ där de mest lokala besluten tas, i sin egen församling. Därför menar han att risken för jäv inte finns. Nästa ”nivå”, stiftsfullmäktige, behandlar inte sådana frågor, menar han.

– De tar inga beslut som handlar om prästers anställning eller lära, till exempel.

Lång politisk karriär

Mats Johansson Flygg (S) började sin politiska karriär för 40 år sedan. Han har bland annat suttit i Svenska kyrkans högst beslutande organ, kyrkomötet, i 14 år. Han menar att Socialdemokraterna i Värmland nu kommer att förlora en hel del kompetens i och med beslutet om att inte låta prästerna kandidera.

– När man tar fram folk för olika uppgifter så söker man kompetens, det är det som följt det socialdemokratiska partiet. Man har sagt att vi måste ha kunskap och kompetens för att styra vårt land och vår kyrka. Men jag vet inte om det är något speciellt med Värmland eftersom man inte vill ha det på det sättet. Nu blir vi alltså det enda politiska parti som inte har någon präst med i de beslutande församlingarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.