Premiär för dokumentär

Uppdaterad
Publicerad

”Magnus och Papperstågen”. Så heter en av de två värmländska dokumentärfilmer som har premiär på Göteborgs filmfestival som börjar idag.

Filmaren Jonas Bergergård bor i sista huset vid vägens slut i en liten by utanför Karlstad. För omkring 10 år sedan träffade han lokföraren som nu är huvudperson i den film som har premiär på Göteborgs Filmfestival.

– Han sa en gång när jag träffade honom att han har något han aldrig visat för någon, berättar Jonas Bergergård som blev helt fascinerad av lokföraren Magnus fantasivärld och bad att få göra en kortfilm om honom. En film som handlar om Magnus alldeles eget sätt att färdas över hela landet utan att lämna hemmet. Ett sätt han numera föredrar han att resa på.

Göteborgs Filmfestival 2016

Filmen som är en kortdokumentär på 14 minuter har fått ta tid att mogna. Jonas har samlat material till den under flera år. Han har redan vunnit ett så kallat ”pitchpris” för själva idén till filmen, vilket hjälp till med finansieringen. Men som kortfilmsmakare gäller det att brinna för sitt jobb, för någon timpenning att prata om blir det inte.

– Ibland har jag frågat mig själv om jag är riktigt klok, men så länge jag brinner för det och tycker det är kul vill jag fortsätta, säger han.

Ännu en film från Värmland har premiär på filmfestivalen i Göteborg och det är Sara Broos film ”Speglingar” som handlar om relationen mellan henne och hennes mamma konstnären Karin Broos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborgs Filmfestival 2016

Mer i ämnet