Problemfylld vindkraftssatsning

Publicerad

Nu närmar sig avgörandet för den kommunägda delen av Vindpark Vänern.

Frågan är om de senaste extramiljonerna från ägarna räcker för att räta upp ekonomin.

Den föreningsägda halvan av Vindpark Vänern har fem verk som har snurrat på i stort sett problemfritt sen 2010. Men den andra halvans fem verk som ägs av Hammarö och Karlstads kommun genom Vindpark Vänern Kraft AB har förföljts av problem. Det är en rad bakslag som snart kan ha inneburit 205 miljoner kronor i extrakostnader för ägarna.

– Det är ju inget man kan förutse på något sätt utan det har kommit som nya överraskningar hela tiden, säger Mats Enmark, vd för Vindpark Vänern Kraft AB.

Omfattande skador på fem verk

Det dröjde bara ett drygt år efter invigningen i maj 2010 innan det konstaterades omfattande skador på just de fem verk som levererats till Vindpark Vänern Kraft. Det blev produktionsförluster, elpriset sjönk, servicebolaget gick i konkurs, reparationerna var dyra och det är strid om bolaget ska få ut några försäkringspengar.

Ägarna, Karlstads Energi, Karlstads Bostadsbolag och Hammarö kommun fick skjuta till 140 miljoner kronor förra året och lägger nu ytterligare 35 miljoner plus kapitaltäckningsgarantier på 30 miljoner. Samtidigt står ett verk stilla med trasigt lager. Avkastningskravet är 8,7 procent.

Styrelsen ska nu bedöma om tillskottet räcker för att få ekonomin i balans och övertyga revisorerna om det.

– Det som återstår sen är det strategiska beslutet om vi ska driva de fyra verken vidare som går – det är självklart. Men sedan hur gör vi med det femte? Ska det repareras eller ej? säger Mats Enmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindpark Vänern

Mer i ämnet