Jenny Nordansjö är projektledare för Porten Foto: SVT

Projektet Porten hyllas av EU-kommissionen

Publicerad

Projektet Porten som hjälper människor med funktionsnedsättningar till utbildning och jobb har blivit utsett till, av EU-kommissionen, som ett föregångsprojekt. Och nu ska goda exempel från Värmland spridas ut i Europa.
– Det känns jättekul. Det ska bli jättespännande att få bidra med våra resultat och vad vi har lärt oss på vägen, säger Jenny Nordansjö, projektledare för Porten.

Projektet har hållit på i två år och har ett år kvar på projekttiden. Det drivs i fyra kommuner: Grums, Hammarö, Karlstad och Kristinehamn; myndigheterna Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan och slutligen, landstinget. Det kostar 20 miljoner och av dem kommer lite drygt nio miljoner från EU:s socialfond.

– Vi behöver hjälpa arbetsgivarna att se de med en funktionsnedsättning som en resurs i arbetslivet. De kan verkligen bidra där. Det har varit en stor utvecklingsidé i projektet och det har vi lyckats bra med, säger Jenny Nordansjö.

Många har fått jobb eller börjat studera

– Många känner att man får en egenmakt och att man kan bestämma igen över sitt liv, man känner sig motiverad, och man får vara med och bidra i samhället, säger hon.

Närmare 65 personer som hittills levt ett liv präglat av psykisk ohälsa på grund av svåra neuropsykiatriska diagnoser har istället kunnat börja läsa eller fått jobb genom projektet.

Ska redovisas för EU-kommissionen i mars

I mars ska projektet redovisas för EU-kommissionen men förutom att vara ett gott exempel så ser Jenny Nordansjö även att projektet kan hjälpa på ett annat plan.

– Det finns en viss risk i samband med Brexit att man ser över medlen för socialfonden och där hoppas vi att exempel som Porten ska kunna bidra till att socialfonden får fortsatta medel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer