Foto: TT/SVT

Psykiatrichefen om våldet: ”Det finns alltid en risk”

Uppdaterad
Publicerad

Händelsen där en patient på en psykiatrisk slutenvårdsavdelning i Karlstad misshandlade en sjuksköterska svårt har påverkat personalen. Arbetsmiljöverket är inkopplade och en händelseanalys är på gång.

– Vi som arbetsgivare har ju ett övergripande ansvar för arbetsmiljön, säger verksamhetschefen Agneta Nilsson Lohse.

Patienten står åtalad för grov misshandel och misshandel av tre ur psykiatripersonalen. En kvinnlig skötare misshandlades så svårt att hon tuppade av.

Verksamhetschefen för slutenpsykiatrin jobbar nu med att både utreda händelsen och säkerställa arbetsmiljön. Fackets representanter har varit med i utredningarna och Agneta Nilsson Lohse menar att både hon som arbetsgivare och facket delar samma bild av vad som behövs göras.

– Vi kommer göra en händelseanalys för att både ta reda på vad som föregick det här och vad vi kan dra för lärdomar av det.

Utbildning för att minska riskerna

Personalen har i flera år utbildats i bemötande och självskydd. Nyutbildad personal får alltid utbildning och alla i personalen har larm att dra i för att få hjälp, berättar Agneta Nilsson Lohse.

– Risken för att vi möter våldsamma patienter finns varje dag. Vi utbildar vår personal i hur man möter patienter, hur man läser av situationen och för konversation med patienter när en situation riskerar att bli upptriggad. Men ibland räcker inte det och då har vi utbildat i självskydd.

Självskydd innebär bland annat hur man använder sig av vissa grepp för att ta sig ur en riskfylld situation.

Fått adekvat hjälp

Detaljer kring den aktuella händelsen vill verksamhetschefen inte kommentera. Inte heller hur personalen mår.

– Jag kan säga att de har fått adekvat hjälp utifrån den situation de har varit med om, säger Agneta Nilsson Lohse.

Händelsen som behandlas i tingsrätt har påverkat den övriga personalen.

– Det har föranlett att man pratar mer kring det och personalen är mer observant.

Fler manliga skötare

I polisförhör har personalen påtalat att de ville haft en manlig kollega med på det aktuella jobbpasset, som säkerhet.

Behövs fler manliga skötare i verksamheten?

– Vi har haft med i diskussioner om hur vi kan säkra våra arbetsplatser genom att ha en grupp med både manliga och kvinnliga medarbetare på alla pass. Det ser olika ut för olika avdelningar, men vi ser det som en klar tillgång att ha både och på alla pass. Men så kommer en verklighet emellan där det inte alltid är möjligt, säger verksamhetschefen för slutenpsykiatrin, Agneta Nilsson Lohse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.