Foto: SVT

Räddningsledaren om attacken: ”De ska förbi till varje pris”

Uppdaterad
Publicerad

Insatsledaren vid Bergslagens räddningstjänst är både uppgiven och irriterad efter attacken på räddningspersonalen i samband med en trafikolycka i Filipstad under tisdagen.
– Folk som inte respekterar avspärrningarna har blivit vardagsmat, säger han.

Det var strax före klockan tre på tisdagseftermiddagen som räddningstjänsten i Filipstad spärrade av en vägkorsning efter en olycka mellan personbil och motorcykel.

– Vi hade jobbat klart, ambulansen hade lastat och vi skulle städa olycksplatsen när en bil körde förbi kön vid olycksplatsen, körde mot rött ljus och genom avspärrningarna, berättar Jörgen Kjellberg som var insatsledare på olycksplatsen.

Sprang i kapp bilen

Då sprang en ur räddningspersonalen i kapp bilen och slog handen i rutan för att få stopp på fordonet och uppmärksamma föraren på det olämpliga i beteendet.

– Föraren hoppade ur bilen och gav sig på personalen och slet i larmrocken. Han försökte få omkull personen men blev själv nerbrottad, säger Jörgen Kjellberg.

Föraren, en man i 60-årsåldern, togs sedan om hand av polis på plats och misstänks nu för våld mot tjänsteman.

– Ja, jag vet inte vad han tänkte med. Han tyckte inte han hade gjort något fel. Men han hade ju både kört mot rött ljus och gett sig på personalen, så...

Struntar i avspärrningar

Att räddningspersonalen inom Bergslagens räddningstjänst attackeras fysiskt hör inte till vanligheterna. Däremot har det blivit allt vanligare att  folk inte respekterar avspärrningarna på olycksplatser.

– Det har blivit vardagsmat nu. Folk ska förbi till varje pris, säger Jörgen Kjellberg.

För räddningspersonal på en olycksplats för det med sig ökad vaksamhet.

– Vi måste ha ögon i nacken som det är nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer