Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur vattnet tar sig över kajkanten och Mattias Larsson på räddningstjänsten i Arvika förklara mer. Foto: SVT

Höga vattenflöden – räddningstjänsten går upp i stabsläge

Uppdaterad
Publicerad

De stora regnmängderna den senaste tiden har nu fått vattnet att stiga över kajkanten i stadsparken i Arvika. Vattnet i Glafsfjorden fortsätter att stiga och räddningstjänsten går nu upp i stabsläge.

Arvika kommun skriver på sin hemsida att de höga flödena dels beror på att Fortum är tvugna att öka tappningen i Jössefors. Redan nu är sommarstugor längs med Glafsfjorden hotade av de höga vattenflödena.

– Samhället behöver vidta åtgärder, men också den enskilde fastighetsägaren, säger Mattias Larsson på räddningstjänsten i Arvika.

Mesta nederbörden på 24 år

Vecka 49 föll totalt 43,5 millimeter nederbörd vid Arvikas mätstation. Det gör veckan till den mest nederbördsrika sedan 1995 då mätningarna startade, enligt nyhetsbyrån Newsworthy som samlar in statistik från SMHI.

– Det stiger några centimeter per dygn, kanske så mycket som fem. Det beror på tappningen från Jössefors, säger Mattias Larsson.

Uppdatering från måndag kväll

Kommunen meddelar i ett pressmeddelande att vattennivån ligger på 47,01 meter och att vattnet har runnit över kajkanten vid Kattviken och upp på parkeringen. Avspärrningar håller på att sättas upp och krematoriet förbereder för att stänga ner.

Från kommunen uppges att SMHI:s prognos för morgondagen visar att vattnet att stiga med ytterligare +13 cm för att nå sin kulmen på fredag. Senare fram i veckan kan det därför bli nödvändigt att bygga barriärer.

Räddningstjänsten uppmanar berörda fastighetsägare att vara uppmärksamma och hålla koll på sina fastigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Översvämningar i Arvika

Mer i ämnet