Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En brand i en radhuslänga i Nykroppa söder om Filipstad utbröt under natten till onsdag. En lägenhet blev totalt utbränd, ytterligare tre brandskadades. Foto: Rino Rotevat/SVT

Radhuslänga i Nykroppa brann – fyra lägenheter drabbade

Uppdaterad
Publicerad

Strax före klockan 02 natten mot onsdag larmades räddningstjänst om en brand i en radhuslänga i Nykroppa, strax söder om Filipstad.

En person i lägenheten där branden bröt ut lyckades ta sig ut på egen hand innan räddningstjänst var på plats.

– Det är inga personskador. Vi har fortfarande tre stationer på plats, säger Johan Gustafsson, teamledare på Räddningstjänst Bergslagen.

Radhuslängan som branden startade i innehåller tio lägenheter.

– Det är brandceller mellan lägenheterna, så det är en lägenhet som är brandskadad och minst ytterligare tre till som är rökskadade, säger teamledare Johan Gustafsson på Räddningsregion Bergslagen.

Grannen Bert Larsson som SVT har talat med säger att det är stora skador på fastigheten.

– Lägenheten som branden startade i är totalt utbränd. Det har brunnit i lägenheterna precis intill. Tydligen ska elden ha gått upp i en fläkt. Det var nog tur att räddningstjänsten var på plats så fort. Hade branden gått upp i taket så hade nog hela längan brunnit ned.

Det finns inga rapporter om några personskador.

– Personen som bodde i lägenheten där branden bröt ut lyckades ta sig ut för egen maskin.

Det var en kraftig brand som mötte den första styrkan på plats.

– De rapporterade om en fullt utvecklad brand, så vi bekämpade branden både inifrån och utifrån. Vi gick in på vinden från två håll för att se till att branden inte skulle sprida sig mellan lägenheterna, säger Johan Gustafsson.

Efter någon timme lyckades man släcka elden.

– Efter klockan 3 så var elden släckt. Efter det så har vi brutit en del i konstruktionen för att se till så att den inte blossar upp igen. Vi är tre styrkor kvar på platsen för att fortsätta arbetet under morgonen.

Efter att branden är släckt kommer polisen att spärra av platsen.

– Vi har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet. Polisens tekniker kommer att undersöka brandplatsen för att säkra bevis, säger polisens presstalesperson Sophia Jiglind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.