Ett 50-tal åskådare kom för att ta del av rättegången mot de två mordmisstänkta HA-männen. Foto: SVT

Rättegången i HA-mordet inledd

Uppdaterad
Publicerad

Klockan nio i dag inleddes rättegången där två män står åtalade för att ha mördat en 48-årig Hells Angels-medlem vid klubbens villa på Sjöstad i Karlstad. Ett 60-tal åskådare kom till rättssalen, bland dem vänner och familj till både de åtalade och offret. I eftermiddag ska rätten göra en syn på mordplatsen där kroppen hittades inpackad i en presenning.

Det var en novemberkväll förra året som vittnen hörde skrik och såg hur en man släpades i fötterna från en bil intill Hells Angels inhägnade hus på Sjöstad i Karlstad. När polisen kom till platsen fann de den 48-årige Hells Angels-medlemmen invirad i en presenning med buntband runt halsen, armar och ben. Kroppen låg då inne på det inhägnade området.

Mannen konstaterades död av kvävning, men hade innan dess utsatts för kraftigt våld mot bakhuvudet, troligen med en kofot som hittats på platsen.

Hells Angels-mordet i Karlstad

Intill offret stod en bil med bagageluckan öppen och polisens teori är gärningsmännen avbröts när de var på väg att frakta bort kroppen.

Misstänkta nekar till inblandning

De två män, 33 och 34, år gamla som misstänks ha utfört mordet har suttit häktade sedan den 7 december. Båda nekar till brott. 

Bland de bevis som åberopas av kammaråklagare Stefan Wessberg finns vittnesförhör och föremål med de misstänktas DNA på som bland annat hittades i bilen som stod parkerad vid mordoffret.

– Vi hade hoppats på fler DNA-träffar på buntbanden eller på mordoffrets byxben men inget sådant har vi fått. Det beror på att man använt handskar. Vi har hittat en påse med handskar där den enes DNA finns. Å andra sidan har vi en kofot som ligger bara någon meter från mordoffret som både har mordoffrets och den enes DNA på, sa Stefan Wessberg i samband med att han åtalade de två männen.

-  Åklagarens bevisning räcker inte till en fällande dom. Min huvudman har inget med det här att göra, sa 33-åringens advokat Per Eriksson till SVT i samband med åtalet.

Fyra dagar avsatta

Rättegången är beräknad till fyra dagar. Idag ska åklagaren lägga fram sin sakframställan och de anhöriga sina skadeståndsyrkanden.

På eftermiddagen ska rätten också göra en syn på mordplatsen för att få en klarare bild av området och avstånden än de bilder som finns i förundersökningen kan ge. Till platsen är även de misstänkta erbjudna att följa med.

– Jag gör bedömningen att det är lättare att se på plats vilka små avstånd det faktiskt rör sig om. Allt har skett inom ett litet begränsat område och det är inte i någon oländig terräng, säger Stefan Wessberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hells Angels-mordet i Karlstad

Mer i ämnet