Foto: Jenny Eriksson/SVT

Attackerade brandman på olycksplats – rättegång avslutad

Uppdaterad
Publicerad

I samband med en trafikolycka i Filipstad i somras blev en brandman attackerad av en bilist i 65-årsåldern. Nu har rättegången hållits mot mannen som erkänner förgripelse mot tjänsteman och riskerar böter om han döms.

– Det är tragiskt att det ska behöva ske, säger Peter Karlsson stationschef i Filipstad.

Det var en dag i juli 2019 som en bil och en motorcykel krockade i Filipstad. Räddningstjänsten spärrade av fyrvägskorsningen, men trots det kom en bilist körande. Då höll räddningspersonal att lasta in en skadad person i ambulansen.

Räddningsledaren dunkade med handen på förarens bil för att stoppa honom, men trots det stannade inte föraren och räddningsledaren dunkade till bilen på nytt. Då blev mannen i bilen så arg att han hoppade ur bilen och slet tag i räddningsledarens kläder och började skrika.

Brottades ner

Efter en stunds bråk blev föraren nerbrottad på marken och brandmannen satte sig på honom tills han lugnat sig och polis tillkallades.

Det hela resulterade i ett åtal om förgripelse mot tjänsteman som mannen erkänner. Vid rättegången sa mannen att han inte lade märke till att vägen var avspärrad förrän han redan kört in på området och att han gav sig på räddningsledaren förklarade han så här:

– Jag blev ju förbannad när han höll på att slå in rutan på bilen. Det hade väl vem som helst blivit.

Går inte under nya lagen

Händelsen inträffade i somras och omfattas därför inte av den nya lagstiftningen med skärpt straff för sabotage mot blåljusverksamhet. Åklagare Sofie Derke yrkade på ett bötesstraff och domen meddelas om två veckor.

– Det är alltid allvarligt när man angriper personer i sin yrkesutövning som här och det är också anledningen till att vi fått den här nya lagen.

”Ett problem som ökat”

Stationschefen i Filipstad, Peter Karlsson, kommenterar händelsen och menar att det är ett stort problem att förare trotsar avspärrningar vid olyckor.

Hör stationschefen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.