Arkivbilden på fotbollspelaren har inget med den åtalade fotbollspelaren att göra. Foto: Pontus Lundahl/TT/SVT

Rättegång mot våldtäktsmisstänkte fotbollsspelaren startar på onsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Den värmländske fotbollsspelare som suttit häktad misstänkt för våldtäkt sedan den 20 juli ställs idag inför rätta.

Enligt åtalet är fotbollsspelaren misstänkt för våldtäkt eller oaktsam våldtäkt av en kvinna den 18 juli hemma hos mannen i Karlstad. Hans tidigare försvarsadvokat Kenny Wennerholm har tidigare kommenterat mannens inställning till anklagelserna till NWT:

– Min klient är chockad och mår inte bra av att vara där han är nu. Han har aldrig varit i en situation som ens påminner om detta och då mår man inte bra. Det är en fruktansvärd upplevelse för honom, säger han.

Inför dagens rättegång har mannen bytt advokat.

Han har även, som tidningenNWT var först med att rapportera, tidigare överklagat häktningsbeslutet men hovrätten nekande.

Kraftig tag runt halsen

Enligt stämningsansökan ska mannen ha genomfört ett samlag med kvinnan, som inte deltog frivilligt. Han ska även ha utövat våld mot målsäganden genom att bland annat ha hållit ett kraftigt tag runt hennes hals.

Bevisningen

Förundersökningen är sekretessbelagd och det är oklart vilken relation mannen och målsägande har. Bevisningen är bland annat rättsintyg, fotografier och en konversation via Messenger mellan de två, som ska visa vilken tidpunkt de möttes.

Värmlands tingsrätt håller huvudförhandling idag mellan klockan 9 och 15.

Nya sexualbrottslagen

Tidigare har det krävts hot, våld eller tvång eller att gärningsmannen har utnyttjat offrets särskilt utsatta situation för att en handling ska räknas som våldtäkt.

Från och med 1 juli 2018 utgår i stället lagen från att sex ska vara frivilligt – är det inte det så är det olagligt. I nya lagtexten står att domstolarna särskilt ska beakta ”om frivillighet har kommit till uttryck genom ord eller handling eller på annat sätt”.

Två nya brott har också förts in i brottsbalken, oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp. Det innebär att gärningsmannen kan dömas för exempelvis våldtäkt – även om det inte fanns ett sådant uppsåt – om personen varit grovt oaktsam gällande att den andra inte deltar frivilligt.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.