Hör åklagare Cecilia Aronsson berätta mer om mannens inställning till brotten i klippet ovan.

Misstänkt för flera grova barnvåldtäkter – ska sinnesundersökas

Publicerad

I dag avslutades rättegången vid Värmlands tingsrätt mot en 20-årig man som misstänks ha förgripit sig på fyra barn, alla under 15 år. Mellan åren 2016 och 2020 ska han ha begått flera grova våldtäkter och grova sexuella övergrepp mot offren.

– Det är mycket grova och allvarliga brott jag åtalat honom för, det är ett längre fängelsestraff som är aktuellt, säger åklagare Cecilia Aronsson.

Mannen, som känner de fyra målsägandena, står åtalad för tre fall av grov våldtäkt mot barn och tre fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn. Barnens berättelser spelades in i förväg och visades upp under rättegången, som hölls bakom stängda dörrar. De mår enligt åklagaren inte bra, mannen själv nekar till samtliga åtalspunkter.

Hör åklagare Cecilia Aronsson berätta mer i klippet ovan.

Medger sinnesundersökning

Åklagare Cecilia Aronsson anser att mannen bör genomgå en paragraf 7-utredning, det vill säga en liten sinnesundersökning. Till skillnad från en rättsspsykiatrisk undersökning får paragraf 7-utredning göras utan att skuldfrågan är klarlagd. Under måndagen meddelade rätten att 20-åringen ska genomgå en paragraf 7-utredning som väntas bli klar nästa vecka.

Vad är din klients inställning till paragraf 7-utredningen?

– Han har medgett det själv, säger Bertil Moreau, mannens advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.