Rättegången har börjat

Uppdaterad
Publicerad

Den första rättegångsdagen inleddes med att åklagare Cecilia Aronsson gav en översiktlig beskrivning av kvällen då den 25-åriga kvinnans mamma hittade sin dotter död i sin lägenhet.

– Hela hennes ansikte är sönderslaget och det är mycket blod på golvet. Det rådde ingen tvekan om att hon bragts om livet, säger åklagaren.

Åklagaren går igenom polisens bilder från lägenheten. De visar blod i pölar och stänk på olika platser. Den åtalade tar en penna från bordet han sitter vid och tittar ned.

LÄS MER: Dödades av upprepat våld mot huvudet

Misstänkt mord på Kronoparken i Karlstad

Blodfläck i duschen

Åklagaren redogör för blodbildsanalysen som visar att kvinnan har befunnit sig i tre olika positioner när hon utsatts för våld och att hon har inte rört sig runt i lägenheten under tiden. På en av kakelplattorna i den åtalades dusch har en blodfläck med blod som tillhör den mördade hittats. Den åtalade har hävdat att han pressades på pengar men åklagaren visar hans telefonlista som inte visar på några sådana kontakter. 

– Filmer på övervakningskameror från centralstationen den tredje juni visar att han var svullen på högra handen, säger Aronsson.

Åklagaren vill ha stängda dörrar när hon visar bilder som är sekretessbelagda och rätten beslutar om stängda dörrar.

Placerad på Klarälvsgården

Under förmiddagen berättar åklagaren Cecilia Aronsson att den misstänkte varit placerad på Klarälvsgården men sedan februari i år haft utslussningslägenhet i stadsdelen Herrhagen i Karlstad.

På eftermiddagen den tredje juni åkte den misstänkte tåg till Stockholm. Därefter tog han sig sedan ned genom Europa. Den sjätte juli greps han i Tyskland efter internationell efterlysning.

Enligt åklagaren fanns inga spår efter någon annan person i lägenheten. Inte heller efter den åtalade. En Pepsi max flaska har man hittat fingeravtryck på, som dock ej kan matchas.

Kroppen täckt med tvättmedel

Den mördade kvinnans mobiltelefon saknas, annars verkar inget vara borta från bostaden. När hon hittas är hennes kropp är täckt med tvättmedelspulver och sköljmedel.

Alla kläder och skor han hade på sig är försvunna.

– Han påstår att de stulits under flykten, säger åklagaren.

Bestrider brott

Målsägandebiträdet yrkar skadestånd på 50.000 kronor till vardera målsägande samt ersättning för begravningskostnader med mera. 

Den tilltalades försvarsadvokat Leif Silbersky bestrider brott men säger att hans klient i stort sett delar uppfattningen om hur den mördade kvinnan och den misstänkte träffades och gick hem till kvinnans bostad.

Enligt försvarsadvokat Leif Silbersky skedde därefter en fysisk konfrontation där kvinnan började blöda. Varför kommer framgå senare under förhandlingen.

När hans klient gick därifrån var kvinnan vid full vigör, enligt Leif Silbersky.

Mamman berättar

Efter lunch hörs mamman till den 25-åriga kvinnan. Hon redogör för dagarna 2 och 3 juni. På fredag cirka klockan elva (på kvällen, reds anm) skickade de gonattmeddelande till varann.

– På lördag ringde jag klockan elva och då var det röstbrevlåda och jag tänkte att hon sover.

Hon försökte ringa under dagen och vid halv sex- sextiden kontaktade hon 25-åringens kompis som inte hört nåt från henne. På kvällen åker mamman till Karlstad , full av oro, dottern öppnar inte när hon ringer på. Dörren är olåst när hon känner på handtaget och hon hittar sedan dottern i en stor blodpöl på vardagsrumsgolvet.

– Jag ser hennes ben och springer fram och jag ser hennes huvud krossat med vitt pulver ovanpå och jag skriker högt och ringer 112, berättar mamman upprört med gråten i halsen.

Mamman berättar att dottern engagerade sig för kvinnors rätt och djurens rätt i samhället. Dottern hade flyttat till Karlstad, skulle börja läsa och hade fått lägenheten på Kronoparken där hon bodde med sina katter.

LÄS MER: Åtalade 20-åringen nekar till brott

Efter frågor från åklagare och målsägandebiträde är det dags för Leif Silbersky. Han ställer en rad frågor, i ett intensivt tempo. Bland annat tar han upp ett tidigare dödshot som dottern ska ha fått av en tidigare pojkvän. 

Silbersky frågar hur det kom sig att hon tog hem en helt främmande kille.

– Det hade tagit slut med en kille (hon träffat under ett par veckor, reds anm) och hon hade bekräftelsebehov och man träffar nån på stan och de pratade och hon tyckte väl att han var trevlig, men det är väl fler ungdomar som gör så, säger mamman och brister ut i gråt.

 Åklagaren berättar att den man som tidigare dödshotat kvinnan och som Silbersky ställde frågor kring, var bortrest i Uppsala vid mordtillfället.

Texten uppdateras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på Kronoparken i Karlstad

Mer i ämnet