Renoveringen av Fintatorp allt dyrare: Nu 6,7 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Renoveringen av Fintatorpet på Skutberget, som kommunen äger, blir dyrare än planerat. Anledningen är att fastigheten var i betydligt sämre skick än man bedömt. 6,7 miljoner kronor beräknas prislappen hamna på nu. Budgeten var på fem miljoner.

Fastigheten som är av särskilt kulturhistoriskt värde med anor från 1600-talet har rivits ner nästan helt och nu läggs nytt timmer stock för stock för att bygga upp fasaden på huvudbyggnaden. Tanken var att lägga olika utbildningar kopplat till renoveringen av gården, men det har inte kunnat göras beroende på byggnadens dåliga skick.

– Vi såg ju att gården behövde rustas upp men den var i sämre skick än vi trodde så det har krävts både mer tid och pengar, säger kommunalrådet Frida Pettersson (C).

”Det är ett långt gånget förfall”

Thomas Martinsson, ordförande för Skutbergets Wenner är kritisk till kommunens brist på underhåll av kulturfastigheter.

– Det är ett långt gånget förfall. Det är ingenting som skett över en natt. Och nu kostar det miljontals kronor, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.