Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna-Lena Carlsson (C), vice ordförande i kommunstyrelsen om kritiken som riktas mot Torsby kommun. Foto: Bengt Hedin/SVT

Revisorer kritiska mot Torsby kommun för brister när det gäller bisysslor

Uppdaterad
Publicerad

Torsby kommun får kritik av revisorerna. De anser att kommunen har dålig kontroll på de anställdas bisysslor. De pekar till och med på att det finns risk för korruption och att förtroende för kommunen ska skadas.

– Det är klart att det kan vara ett problem. Men det är något vi får jobba vidare med, säger Anna-Lena Carlsson (C), som är vice ordförande i kommunstyrelsen.

Nästan var färde anställd i Torsby kommun har andra jobb eller uppdrag vid sidan om anställningen i kommunen, enligt KPMG.

Tre miljoner till företag där anställda har uppdrag

Flera av dem har företag eller uppdrag i företag som kommunen köpt varor eller tjänster av. Det handlar, enligt revisionsbolaget KPMG, om mer än 200 utbetalningar från kommunen på sammanlagt cirka tre miljoner kronor.

Anna-Lena Carlsson säger att hon inte ser något problem med att företag som drivs av kommunanställda säljer varor eller tjänster till kommunen – om de fått uppdraget på samma villkor som alla andra företag.

Dålig kontroll

Revisorerna pekar på ett antal brister som kommunen borde rätta till. Framförallt visar revisorsrapporten att Torsby kommun har dålig kontroll på omfattningen av de anställdas bisysslor.

I klippet beskriver Anna-Lena Carlsson hur hon ser på revisorernas kritik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.