Risk för fallande takdelar

Uppdaterad
Publicerad

Eftersläckningsarbetet av den brand som gjorde 38 personer i Arvika hemlösa på nyårsdagen beräknas fortsätta även i dag.

Branden tros ha brutit ut efter att en nyårsraket träffat en balkong vid fyratiden på nyårsdagens morgon. Elden spred sig sedan vidare till taket.

Vid 23-tiden på fredagskvällen var branden under kontroll, men elden fortsatte att sprida sig nedåt i huset. På lördagsmorgonen hade spridningen av elden slutat.

Nyårsbranden i Arvika

– Det ligger fortfarande och pyr på vissa delar av taket, men det är det enda. Eftersläckningsarbetet kommer att pågå under hela dagen, säger Magnus Östlund, brandförman.

Vattenskador efter släckningsarbetet

Byggnaden har allvarliga skador och förutom brandskador i lägenheterna är det enligt räddningstjänsten vattenskador och även skador på konstruktionen.

– Det är risk för nedfallande takdelar i området runtomkring, säger Magnus Östlund.

38 personer bor i huset, men samtliga klarade sig oskadda i branden.

– Det flammar fortfarande upp lite här och där, men i stort är branden nu släckt, säger Johnny Hjalmarsson, räddningschef i beredskap vid storbranden i Arvika.

Kanske kan fasaden räddas

Hela byggnaden är totalskadad, våningsplan har ramlat och även om det utifrån ser ut som att byggnaden framförallt är skadad i den övre delen är det värre än så.

– Kanske skulle det gå att rädda fasaden, men inne i byggnaden är i stort sett allt förstört, konstaterar Johnny Hjalmarsson.

Allt tak har nu lyfts bort för att underlätta eftersläckningen.

Fastigheten bredvid, där bland annat Westra Wermland sparbank har sina lokaler, är tack vare en gedigen brandmur helt oskadd.

På grund av rasrisk är Västra torggatan och Storgatan från torget och västerut vid Köpmangatan, och en del av Köpmangatan avstängda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyårsbranden i Arvika

Mer i ämnet