Foto: Arkivbild/TT

Ryckte in vid bränderna – får skattekrav

Publicerad

Många som ryckte in frivilligt och hjälpte till under de omfattande skogsbränderna i somras kan komma att förmånsbeskattas för kost och logi, rapporterar Aftonbladet.

Det är de som ingår i frivilligpoolen hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som i ett brev från myndigheten uppmanas att ange vilka ”förmåner” de har tagit del av under arbetet med bränderna. Aftonbladet har talat med flera personer som var med under släckningsarbetet och som är kritiska till MSB:s agerande.

– Jag kände mig både förbannad och road när jag fick brevet från MSB. Det är rätt löjligt att beskatta mig för att ha ätit kall, dålig mat under fältmässiga former för att kunna lösa en akut uppgift i en nationell krissituation, säger en person, som vill vara anonym, till tidningen.

MSB hävdar å sin sida att man följer lagstiftningen och hänvisar till att många av ”förmånerna” är avdragsgilla i deklarationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.