Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se Daniel Markstedt (S) och Mikael Olsson (M) ge sina argument för och emot kommunal drift av äldreboendena i Årjäng. Foto: SVT

S tar upp striden om Årjängs äldreboenden igen – trots litet stöd

Publicerad
Val 2022Valresultat

Kommunen ska ta tillbaka driften av äldreboendena i Årjäng, tycker Socialdemokraterna. Det är en stridsfråga, säger de, precis som i förra valrörelsen. Möjligheterna att lyckas med det ser dock små ut.

Hör argumenten för och emot i klippet ovan.

Det finns bara två äldreboenden i Årjängs kommun och bägge två drivs sedan 2008 i privat regi.

I förra valrörelsen stred det nuvarande kommunalrådet Daniel Schützer (S) hårt för att kommunen skulle ta tillbaka driften. Socialdemokraterna ökade sitt väljarstöd och har styrt kommunen tillsammans med Centerpartiet och Miljöpartiet sedan dess.

Men äldreboendena är fortfarande privata – nu med en ny utförare. Avtalet kan ändras tidigast i slutet av den kommande mandatperioden.

Förhandlingar efter valet

Schützers efterträdare, Daniel Markstedt (S), har fortsatt hopp om att komma i mål trots att de i nuläget är ensamma om att driva frågan i fullmäktige.

– Det blir ju en förhandlingssituation efter valet om vi ska delta i en koalition, säger han.

Men varifrån hoppas du få stöd?

– Ja, alltså... det går ju att förhandla kring frågor.

Centern öppnar

Moderaterna ser inga förhandlingsmöjligheter alls.

– Vi har ju en tydlig majoritet för att det ska ligga kvar i privat drift, säger partiets förstanamn på valsedel, Mikael Olsson.

Men centerpartiet lämnar ändå dörren på glänt.

– Jag är öppen för båda alternativen men det handlar ju om pengar och kvalitet, i slutändan, vad det kostar, säger Anette Eriksson, Centerpartiets förstanamn på valsedeln till Årjängs kommunfullmäktige.

I SVT:s valkompass tar de nuvarande partierna i fullmäktige ställning till om ”Privata företag ska tillåtas driva äldreboenden och hemtjänst”.

Såhär svarar de:

S: Mycket dåligt förslag. ”Social service, äldreomsorg och hemtjänst ska utföras i kommunal regi.”

L: Ganska bra förslag. ”När kvalitét och krav nås av aktören, så spelar inte det någon roll vem utföraren är. Återtagande av privat drivna äldreboenden är inte ekonomiskt försvarbarbart.”

MP: Ganska bra förslag. ”Under strikt kontroll.”

SD: Ganska bra förslag. ”Kvalitetskrav är viktig att säkerställa.”

C: Mycket bra förslag. Partiet har inte lämnat någon motivering

KD: Mycket bra förslag. Partiet har inte lämnat någon motivering

M: Mycket bra förslag. ”Våra äldreboenden i dag drivs i privat regi, detta fungerar utmärkt och är kostnadseffektivt, det är lättare för kommunen att kontrollera någon annan än att kontrollera sig själv för brukarens bästa”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Värmland

Mer i ämnet