Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskningsledaren Avit Bhowmik berättar om hur viktiga skogsägarna är för klimatet. Foto: SVT

Så kan skogen hjälpa till att rädda klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Skogen är utsatt för en rad klimathot men skogen kan också vara en del av räddningen för klimatet. Det menar Avit Bhowmik som är forskningsledare vid Karlstads universitet. 

– Skogen är den största kolsänkan i landet så skogsägare har stora möjligheter att hjälpa till att spara in på utsläppet av växthusgaser.

Att bevara urskog, som inte påverkats eller avverkats, samt att ha en biologisk mångfald. Det är två viktiga delar där skogsägare kan hjälpa klimatet, säger Avit Bhowmik, lektor i risk- och miljöstudier och forskningsledare vid Centrum för forskning om samhällsrisker vid Karlstads universitet. Han menar att skogsägarnas roll för att hjälpa klimatet är stor och viktig.

Kan drabba växtligheten

– Risken med ett varmare klimat är bland annat att det blir mer vatten, fler insekter och risk för olika sjukdomar som kan drabba växtligheten.

Klimatkrisen

Men det finns också möjligheter för de om har hand om skog att i sitt skogsvårdsarbete hjälpa klimatet på traven.

Hör Avit Bhowmik berätta mer om hur viktiga skogsägarna är för klimatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet