Totalt finns åtta provtagningsstationer i Värmland varav en vid Branäs skidanläggning. Foto: Jenny Berggren/SVT

Så många har testat sig vid den särskilda stationen i Branäs

Publicerad

Ett tiotal per dag har hittills testat sig för misstänkt corona vid den särskilda teststationen vid Branäs skidanläggning. Anläggningen har omkring 300 anställda, och det är i första hand de anställda som teststationen är till för, men även gäster kan boka in sig för ett test.

– Vi har betydligt större kapacitet och skulle kunna ta hand om 70 tester per dag vid Branässtationen, men efterfrågan är ungefär som väntat, säger Charlotta Nelsson, chefläkare och samordnare för tester av coronaviruset i Värmland.

Stationen bemannas av två personal från Nobina som kontrollerar ID, sätter på provtagningsetiketter på proven, delar ut och samlar in tester.

– I första hand tas provet sittande i bilen, men många av de anställda i Branäs har inte bil, och då uppmanar vi att ett friskt ombud ska hämta ett test som görs hemma och sedan lämnas tillbaka samma dag, berättar Charlotta Nelsson.

Totalt finns åtta provtagningsstationer i Värmland. Därtill tio apotek som erbjuder provtagning och möjlighet till hemleverans. Högst efterfrågan är det i Karlstad, där tiderna ibland tar slut för samma dag, men det går oftast att få en tid till dagen därpå. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet