I videon ovan berättar Malin Pettersson om den lösning som Karlstads Energi nu satsar på för att få bukt med problemet. Foto: SVT

Så vill Karlstads Energi ersätta plastpåsen i sopkärlet

Publicerad

Efter att användningen av plastpåsar i hushållens sopkärl minskat söker nu Karlstads Energi nya lösningar för att inte folk ska slänga skräp i öppna papperspåsar.

– Som avfallslämnare behöver man se till att avfallet är emballerat så inte sophämtarna skadar sig eller att det skräpar ner, säger Malin Pettersson på Karlstads Energi.

Problemet med löst packat skräp i öppna papperskassar kom i kölvattnet av plastpåsesakatten som infördes för ett drygt år sedan. I stället för i ihopknytbara plastpåsar stoppas nu avfallet i papperspåsar som är mer eller mindre omöjliga att hålla stängda.

– Vi har sett det här till och från. Om påsarna försluts är det inget problem, säger Malin Pettersson som är avdelningschef för återvinningstjänsterna i det kommunägda bolaget Karlstads Energi.

I videon ovan berättar Malin Pettersson om den lösning som Karlstads Energi nu satsar på för att få bukt med problemet.

I väntan på en färdig lösning uppmanar Malin Pettersson Karlstadsborna att inte fylla sina papperspåsar i avfallskärlet med mer avfall än att det går att försluta dem ordentligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.