Sverige införde skatt på plastkassar i maj 2020. Det är ett resultat av EU:s förpackningsdirektiv. Foto: TT arkiv

Naturvårdsverket: Plastskatten har minskat användningen av plastpåsar från butikerna

Uppdaterad
Publicerad

Varje svensk förbrukade i snitt 55 bärkassar i plast förra året då en skatt på plastkassar från butikerna infördes. Det är en minskning från 74 påsar per person föregående år.

– Vi konstaterar att skatten haft stor påverkan på förbrukningen av plastpåsar, säger Åsa Stenmarck vid Naturvårdsverket som ansvarar för nationell plastsamordning.

Den 1 maj 2020 införde Sverige en skatt på bärkassar i plast från butikerna. Efter bara åtta månader med skatten förra året kan Naturvårdsverket se en tydlig effekt på förbrukningen.

2017 låg förbrukningen på 83 plastbärkassar per person, 2019 förbrukades 74 plastbärkassar per person och 2020 minskade det till 55.

– Det här är ju en stor förändring, vilket är positivt om vi ska nå målet om 40 påsar, säger Åsa Stenmarck i Morgonstudion.

En skylt på ICA meddelar om den nya skatten på plastkassar. Foto: TT 15 maj 2020

EU:s förpackningsdirektiv

Målet inom EU är att minska just denna typ av plastbärkassar till 40 stycken år 2025. Naturvårdsverket kunde se en minskning även före skatten i Sverige infördes.

Skatten gäller bärkassar i plast från alla sorters butiker.

– Om man tittar på statistiken över alla år så ser man en större minskning 2017 till 2018, vilket var det år då själva direktivet implementerades och butiker blev tvungna att ha information kring påsars miljöpåverkan osv. Sedan har minskningen avtagit i takt tills införandet av skatten.

Har användning av andra typer av plastpåsar förändrats, till exempel gratispåsar inne i butikerna?

– Det vet vi tyvärr inte. Vi kommer under året göra en studie där vi tittar på vad som har hänt utöver minskningen av just plastkassarna, säger Åsa Stenmarck.

Fakta: Skatt på plastpåsar

  • Den 29 januari 2020 röstade riksdagen ja till regeringens förslag om att införa en skatt på plastbärkassar.
  • Skatten infördes 1 maj 2020.
  • Enligt EU:s förpackningsdirektiv ska medlemsstaterna minska förbrukningen till maximalt 40 bärkassar per person och år till år 2025.
  • Runt 100 länder i världen har på olika sätt infört begränsningar, avgifter, skatter eller förbud för att minska förbrukningen av plastbärkassar, enligt FN:s miljöprogram.
  • Naturvårdsverkets uppgifter gäller samtliga företag som rapporterar in att de distribuerar kassar till tex butiker och de företag som importerar sina kassar själva.

Källa: Regeringskansliet, Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.