Foto: Arkiv

Många sadelstölder i år

Publicerad

Bara i år har det skett åtta sadelstölder inom polisregionen Bergslagen. Stölderna är svårlösta för polisen, och innebär stora kostnader för de drabbade.

Karlstads ridklubb är en av de klubbar som blivit bestulna på sadlar i år. En natt i somras stals det tio sadlar från en av sadelkammarna på anläggningen. Ridklubben beräknar att de stulna sadlarna hade ett värde på omkring 200.000 kronor och de tillhörde privatpersoner på klubben.

– De känns som att de hade kollat in tidigare för de gick in i den sadelkammare där det fanns dyrare sadlar. Vi har ju billigare sadlar på ridskolan, men där gick de inte in, säger Anna Bengtner, verksamhetschef för Karlstads ridklubb och tillägger:

– Sen i den sadelkammaren som de var inne i så lämnade de till och med en sadel, som hade lägre värde än de andra.

En vanlig sadel kostar mellan 10.000 till 40.000 kronor. Vid de åtta stöldtillfällen som skett i år så är det totalt 24 sadlar som har stulits, i många fall väljs de billigare sadlarna bort.

– Det kan vara svårt att hålla koll på vad olika märken är värda men kan man lite om läder så ser man skillnader. Sen så har de billigare ofta några år på nacken och är mer slitna, säger Anna Bengtner.

Sadlarna som stals från Karlstads ridklubb tillhörde privatpersoner och har inte kommit tillbaka efter stölden. De flesta fick ersättning via sina hemförsäkringar, men många är oroliga för ytterligare stölder.

– Vissa vill inte ha sina sadlar på anläggningen längre. Det är jättetråkigt, säger Anna Bengtner.

– Vi har sett över våra säkerhetsrutiner efter stölden men det är svårt att skydda sig helt.

Att tänka på vid köp av begagnad sadel – så att du inte köper en stulen

1, Kolla kvitton

2, Sök information om märket

3, Jämför priser – så att priset inte är alldels för lågt

4, Håll koll på sociala medier ifall stölder skett i närheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.